Džordž R.R. Martin

“Pesma leda i vatre” u sedam ili osam knjiga?

Džordž R.R. MartinAni Groel, urednica u izdavačkoj kući “Penguin Randome House” i dugogodišnja saradnica Džordža Martina, nedavno je došla u žižu interesovanja ljubitelja epske fantastike najavivši da će kultni serijal “Pesma leda i vatre” imati osam umesto najavljenih sedam delova.

Po njenim rečima, iako je u ugovoru stajalo da će se serijal završiti sedmom knjigom, Martin je nagovestio da planira i osmu knjigu. Pošto je poznato da je Martin prvobitno zamislio “Pesmu leda i vatre” kao trilogiju, a kasnije menjao planove sve dok nije došao do ideje da serijal čini “sedam knjiga za sedam kraljevstava Vesterosa”, postoji mogućnost da “San o proleću” ne bude poslednja knjiga u nizu.

Ovo posebno dobija na težini, kada se u obzir uzme tvrdnja urednice da se u serijalu javlja zapravo osam kraljevstava. “Nedavno sam uređujući zbornik ‘Svet leda i vatre’ shvatila da tehnički postoji i osmo kraljevstvo. Tako da se nadam da će biti osam knjiga – po jedna za svako od tih kraljevstava”, kaže Ani Groel.

Ipak, povodom tih informacija reagovao je i autor.

“Moj plan je da serijal okončam sedmom knjigom. Ali, takođe, moj prvobitni plan je bio i da serijal ‘Pesma leda i vatre’ bude završen trećom knjigom”, rekao je Martin. “Ja pišem priče i one rastu. Temeljno razrađujem određene delove, pa ponekad ne uspem da se pronađem na kraju priče. Trenutno, još uvek planiram sedam knjiga. Ali prvo moram da završim šestu knjigu. Dođite kada budem stigao na polovinu sedme knjige, tada ću moći da vam dam smisleniji odgovor.”

Što se tiče dugo očekivanog šestog romana “Vetrovi zime”, Ani Groel je najavila da će ona izaći u bliskoj budućnosti, pošto se očekuje da će Martin uskoro dostaviti i ostatak rukopisa izdavaču. Ali prema njenim rečima, ranije će biti objavljen priručnik “Svet leda i vatre”, koji će enciklopedijskim pristupom razrešiti sve složene odnose Martinovih knjiga.