Zoran Jakšić

ZORAN JAKŠIĆ

Zoran Jakšić

Zoran Jakšić je rođen 14. aprila 1960. godine u Pančevu. Doktorirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Naučni savetnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Bavi se istraživanjima u oblastima nanotehnologija i mikrosistema.

Objavio preko 60 priča iz domena fentezija i naučne fantastike; romane Kradljivci univerzuma, (1987. i 1997 – prošireno izdanje) i Severnjak (1996, 2009); te zbirke priča Nikadorski hodočasnik (1992), Ministarstvo senki (2008) i Kraljevi (2009).

Više puta uvršten u antologije ili zbornike (Nova srpska fantastika, Tamni vilajet 1-4, Monolit 6, Domaća postžanrovska fantastika s kraja devedesetih).

Objavljivao u Politikinom zabavniku, IT novinama, Alefu, Pančevcu

Roman Kradljivci univerzuma nosilac nagrade “Lazar Komarčić” i nagrade Srpskog društva za naučnu fantastiku za SF roman godine. Nekoliko novela takođe je dobilo nagradu “Lazar Komarčić”. Među najuspešnije spadaju Dubrava (Monolit 6), Jeka (Tamni vilajet 2) i Bezdan (Znak sagite).

Od 1986. član udruženja književnih prevodilaca Srbije. Sa engleskog preveo tridesetak romana književne fantastike i SF, kao i veći broj dužih i kratkih priča. Poznat i kao prevodilac kultne pentalogije Autostoperski vodič kroz galaksiju Daglasa Adamsa.