Robert Ejkman - Hladna ruka u mojoj

Zbirka vrhunskih priča strave ”Hladna ruka u mojoj”

U izdanju novosadskog Orfelina, objavljena je zbirka horor priča „Hladna ruka u mojoj“ Roberta Ejkmana. Reč je o četvrtom naslovu publikovanom u ediciji „Poetika strave“, koji donosi osam vrhunski literarnih i žanrovski efektnih pripovetki.

Prema rečima urednika edicije, Dejana Ognjanovića, ova knjiga je prva u nizu Ejkmanovih dela, kojima će domaćoj publici biti predstavljen ovaj nedovoljno poznati majstor priča natprirodne strave.

„Ejkman je, zajedno sa Ligotijem, najznačajniji pisac stravične književnosti od Lavkrafta do danas”, kaže Ognjanović. “Zbog toga, zajedno sa Orfelinom planiramo da objavimo još nekoliko njegovih knjiga – naravno, pod uslovom da ovdašnja čitalačka publika pozitivno reaguje na njegov nekonvencionalan, nadasve zreo,  horor za odrasle kakav je oličen u prvoj zbirci koju smo odabrali za njegovo premijerno predstavljanje našim čitaocima.“

Među pričama koje se nalaze u zbirci „Hladna ruka u mojoj“ nalazi se i „Stranice iz dnevnika jedne mlade devojke“ za koju je Ejkman 1975. godine dobio prestižnu „Svetsku nagradu za fantastiku“.

Sve priče preveo je Sava Kuzmanović. Opširan pogovor i biografiju napisao je Dejan Ognjanović. Likovnu i grafičku opremu knjige uradio je Dragan Bibin.

Knjiga sadrži sledeća dela:

 • „Mačevi“ / „The Swords“
  U jednom zabačenom gradiću na obali, u neuglednom, trećerazrednom cirkusu, mladić nailazi na čudesnu predstavu u kojoj muškarci zabadaju mačeve u jednu ženu kao da ova nije živa… A to je tek početak njegovog puta ka nezaboravnom „prvom iskustvu“…
 • „Pravi put ka crkvi“ / „The Real Road to the Church“
  Žena iznajmi kuću na jednom malom ostrvu i otkrije da je ova smeštena na putanji kojom se kreću nezemaljske povorke. Da li će im se i ona pridružiti?
 • „Niemandswasser“
  Melanholični, suicidalni, nesrećno zaljubljeni nemački princ dolazi na obalu jezera gde oseća čudnu privlačnost prema njegovom delu koji nazivaju „ničija voda“, a gde, kako izgleda, obitava nešto što voli da gricka neoprezne veslače…
 • „Stranice iz dnevnika jedne mlade devojke“ / „Pages from a Young Girl’s Journal“
  Početak 19. veka. Dok Bajronova fama bludi Evropom, jedna bogatunska porodica sa svojom zapostavljenom, usamljenom ćerkom putuje po drevnim gradovima Italije. Iz ugla ćerkinog dnevnika posmatramo kako će ona, postepeno, svoju dosadu zameniti romansom sa jednim mračnim, ne-baš-latinskim zavodnikom…
 • „Konačište“ / „The Hospice“
  Čovek zaluta i put ga nanese na konačište koje ne liči ni na jedno drugo, ni po pravilima ponašanja, ni po čudno letargičnim stanarima koji kao da su zarobljeni u nečemu između ružnog sna i… Čistilišta.
 • „Isti taj pas“ / „The Same Dog“
  Čovek se priseća devojčice i mesta koje je voleo u mladosti, a koji su sada jezivo, grozno izmenjeni. Jedino je isti ostao pas, grozni, žuti, zlokobni pas u dvorištu jedne naizgled napuštene kuće…
 • „Upoznati gospodina Milara“ / „Meeting Mr Millar“
  Nesuđeni pisac pronađe kakav-takav poslić, ali mu pažnju odvlači neobična firma koja zauzme dva sprata ispod njegovog, a naročito njen istovremeno zlokobni i čudno obični šef, gospodin Milar. Mladić pokušava da otkrije čime se zapravo bavi ta firma, i koja je tajna stalnih posetilaca gospodina Milara.
 •  „Osmatrač časovnika“ / „The Clock Watcher“
  Čovek se, ubrzo posle II svetskog rata, oženi Nemicom i dovede je u Englesku, a ona sa sobom počne da donosi sve više sobnih časovnika, sve čudnijeg izgleda i ponašanja, a za njima sve češće dolazi tajanstveni čovek koji ih održava. Čovek postaje sumnjičav prema supruzi (ali i sopstvenom razumu) dok mu u kući raste atmosfera tajanstva i začudnosti.

hladna-ruka-u-mojoj