Zavirite u književnu radionicu R.L .Stivensona

Robert Luis Stivenson: Umetnost pisanja i drugi eseji“Službeni glasnik” je početkom godine objavio zbirku “Umetnost pisanja i drugi eseji” Roberta Luisa Stivensona, legendarnog autora “Ostrva s blagom” i “Neobičnog slučaja doktora Džekila i gospodina Hajda”.

Zbirka odabranih eseja, pokazuje da je Stivenson bio uspešan u pisanju te vrste tekstova podjednako kao i proznih dela kojima su se divili velikani poput Nabokova, Borhesa, Hemingveja, Londona, Čestertona, Konrada… Eseji tematski variraju od onih koji se bave umetnošću pisanja (“O nekim tehničkim elementima stila u književnosti”, “Etika književnog zanata”) i hronikom nastajanja romana “Ostrvo s blagom”, pa do eseja o putovanjima i boravcima u nekim od mnogobrojnih mesta koja je za života posetio. Knjiga je živopisna i puna interesantnih detalja, pa tako npr. u  “Poglavlju o snovima”, Stivenson iznosi na videlo razlog zašto je spalio prvu verziju “Neobičnog slučaja doktora Džekila i gospodina Hajda”.

Stivenson je bio jedan od srećnika koji su još u detinjstvu osećali čime će se baviti u životu. Na pisanje je od početka gledao kao na lepu umetnost koja iziskuje trud, žrtvu i stalno usavršavanje, čemu je posvetio godine svog života. Zato i ne čudi što se smatra jednim od najsuptilnijih stilista u istoriji književnosti i čovekom koji je poznavao sve tajne pripovedačkog zanata.

Zbirka “Umetnost pisanja i drugi eseji” čitaocima pruža izuzetnu priliku da zavire u radionicu jednog od najvećih majstora pričanja priče, ali i da osete čari njegovog stvaralaštva na jedan malo drugačiji način.

Urednik zbirke je Jovica Aćin, a tekstove je prevela Nada Uzelac.

Sadržaj:
O nekim tehničkim elementima stila u književnosti
Etika književnog zanata
Napomena o realizmu
Moja prva knjiga: Ostrvo s blagom
Kokermut i Kezik
Smisao jeseni
Zimska šetnja po Kariku i Galoveju
Beleške iz šume
Planinski grad u Francuskoj
Idealna kuća
Zdravlje i planina
Razonoda u Alpima
Podsticajnost Alpa
Drumovi
O uživanju u negostoljubivim predelima
Fontenblo – seoske slikarse zajednice
Poglavlje o snovima
Prosjaci
Pulvis et umbra
Stivenson leti [Milan Miletić]