Putovanje kroz “Četiri elementa”

Laura Barna: 4 elementaZavod za udžbenike bi tokom narednog meseca trebalo da objavi novi roman Laure Barne “Četiri elementa”. Za razliku od ranijih radova ove književnice, roman “Četiri elementa” se obraća mladoj čitalačkoj populaciji i govori o avanturističkim putovanjima devojčice Kal Ine kroz suštinu i osnovna svojstva elemenata (Vazduh, Vatra, Voda, Zemlja) od kojih je sazdana celokupna priroda i sve u univerzumu. Prolaskom kroz njih, u neodređenom vremenskom trajanju, jer su onamo “merači vremena” sasvim drugačiji nego na Svetu Zemlji, Kal Ina se upoznaje sa osobinama, ali i načinom funkcionisanja i uređenja elemenata ponaosob. I, iako različiti, u svakom postoji ona ključna spona koja ih vezuje u Jedno – Kosmos.

Elementi: Vazduh, Vatra, Voda i Zemlja predstavljeni su kao zasebni svetovi, nastanjeni ponekad i fantastičnim i fantazmagoričnim bićima, vidljivim ili nevidljivim, biljkama i životinjama sa svojstvima sličnim ljudskim a ipak drugačijim, u gradovima i predelima sa neuobičajenom arhitekturom, raspoređenošću i načinom podizanja građevina. U razgovoru sa njima, gde se brišu granice između mogućeg i nemogućeg, stvarnog i izmaštanog, kroz niz najčudesnijih zgoda i nezgoda, Kal Ina, otvorenošću dečjeg uma prima, sagledava i toleriše različitosti, i tako dolazi do novih i sasvim uzbudljivih saznanja koja obogaćuju njeno iskustvo spoznajom o složenosti i veličanstvenoj i do tada nespoznatoj sili u uređenju svemira, bogatstva paralelnih postojanja drugih svetova, čiju će punoću lepote i dobroga sakupiti i preneti kao dragoceno iskustvo na svoju Zemlju.

Boje, mirisi, ukusi, oblici, simboli, znakovi, jezik, navike, odnosi, osobeni su od elementa do elementa, a zapravo su uobičajenosti od kojih je sačinjen život. I oni nikako ne predstavljaju prepreku, naprotiv, izazov su za uzbudljivo pustolovno putovanje zemaljske devojčice kroz različite svetove, ali i svet unutra.

Knjiga “4 elementa” biće bogato opremljena i ilustrovana sa pedesetak ilustracija u boji Koste Milovanovića, pa će to biti kompletan doživljaj i prava poslastica za čarobnjake, i decu i odrasle.