Tri nove priče i jedan esej na Animi

Novo na Art-AnimiKao i početkom prošle nedelje, i ovog ponedeljka smo za vas pripremili nekoliko proznih noviteta domaćih autora i jedan esej.

Prvi prozni novitet za ovu nedelju je priča Adrijana SarajlijeAve, Caesare, immorituri te salutant!“. Priča je ranije objavljena u Emitoru br. 474, a za tu priliku je mladi beogradski crtač Siniša Banović uradio ilustraciju, koju prilažemo uz ovo prozno delo. A to delo u arenu antičkog Rima pred najbolje gladijatore dovodi krajnje nesvakidašnje borce.

Drugi novitet je novo delo Olivera Jovanovića, koga smo pre par meseci upoznali pričom “Grotlo“. Od danas na našem sajtu možete čitati njegovu priču “Kota 905“, koja dolazi iz domaće i ne tako davne ratne prošlosti i prati jedinicu srpske vojske koja dobija zadatak da proveri šta se desilo sa posadom američke letelice koja je iznenada izgubila visinu i pala u njenoj blizini.

Trećom pričom “Prijateljska agresija” predstavljamo vam novog autora na sajtu Art-Anima. Jovica Begić je autor romana “Kart Blanš”, pokretač sajta i udruženja književnika “Posada književna avantura“. Objavljivan je u Književnim novinama i bio urednik časopisa “Ekološki horizonti”.  Nekadašnji je član beogradske rok grupe “Džokeri”, a večiti ljubitelj književnosti i klasične SF proze.

Esejistički tekst koji vam ovog puta preporučujemo je “Fantastično putem filma” nedavno preminulog Ranka Munitića, u kome se razmatraju tri različita stepena prisustva fantastike u filmskoj umetnosti. Iako esej govori o delima filmske umetnosti, u potpunosti se može preneti i na polje književnosti.

I na kraju smo za slučajne namernike, koji dolaze sa španskog govornog područja, postavili prevod priče “EkspedicijaVladimira Stojnića. Ova priča je 2007. godine pobedila na konkursu našeg sajta u kategoriji minijatura. Prevod na španski je uradio naš saradnik Darko Miletić, koji je i posredovao kod objavljivanja priče u argentinskom veb-zinu Sinergia.