U prodaji “Mesečevi vrtovi” Stivena Eriksona

Stiven Erikson: Mesečevi vrtoviLaguna je nedavno objavila roman “Mesečevi vrtovi” kanadskog pisca Stivena Eriksona. U pitanju je prva knjiga iz desetodelnog serijala epske fantastike “Malaške knjige palih”. Roman je 2000. godine bio u užem izboru za prestižnu nagradu World Fantasy Award, a njegovom stvaranju prethodila su interesantna dešavanja.

Naime, radnja romana je smeštena u Malaški svet, koji su ranije, za potrebe RPG igre, osmislili Erikson i Jan Kameron Ezlmont (takođe kanadski pisac fantastike). Kada je krenuo sa pisanjem “Mesečevih vrtova” Erikson je imao u planu da to bude filmski scenario, ali je kasnije delo pretočeno u roman. Njegovo pisanje je završeno 1992. godine, a na prvo objavljivanje se čekalo do 1999, jer nije bilo povoljnih ponuda izdavača. Do objavljivanja “Mesečevih vrtova” došlo  je tek pošto je Erikson dobio poziv za saradnju od velike britanske izdavačke kuće Transworld, uz zahtev da se o Malaškom svetu napiše čitav serijal knjiga. Ponuda Transworlda bila je vredna 675.000 funti. Odmah po izlasku iz štampe, roman “Mesečevi vrtovi” dobija odlične kritike, a priča koju donosi izgleda ovako:

Malaško carstvo ključa od nezadovoljstva. Zemlja je potpuno opustošena beskrajnim ratovima, unutrašnjim previranjima i krvavim sukobima sa strašnim Anomanderom Rejkom, gospodarom Mesečeve ikre, i njegovim Tiste Andijima. Čak su i carske legije željne predaha posle dugogodišnjeg krvoprolića. Uprkos svemu ovome, carica Lasin nastavlja apsolutističku vladavinu uz pomoć svojih strašnih ubica, poznatih kao Kandže.

Za narednika Vrana i njegov odred Spaljivača mostova, kao i za Tetersejl, preživelu čarobnicu Druge legije, vreme posle opsade Bleda trebalo je biti posvećeno oplakivanju mrtvih. S druge strane, Darudžistan, poslednji od Slobodnih gradova Dženabakisa, još nije pao, ali su njegove moćne zidine sada privukle Lasinin krvoločni pogled.

Međutim, ispostaviće se da Carstvo nije jedini učesnik u ovoj velikoj igri. Mračne, zlokobne sile se uveliko okupljaju, a čak i bogovi razmišljaju o svom sledećem potezu.