SF Tim preveo i objavio “Periodni sistem” Majkla Svonvika

Majkl SvonvikNeformalno udruženje ljubitelja naučne fantastike SF Tim prevelo je i na svom sajtu objavilo zbirku priča “Periodni sistem naučne fantastike” poznatog američkog pisca Majkla Svonvika.

Članovi SF Tima su za ovaj poduhvat dobili odobrenje autora, uradili ilustracije za svih 118 priča i sve to postavili na stranice svog portala.

“Periodni sistem naučne fantastike” je zbirka SF minijatura, inspirisana Mendeljejevim periodnim sistemom. O svakom elementu je napisana po jedna kratka priča, čak i za do sada neotkrivene elemente, tako da ih ima 118. Priče žanrovski prate celokupni Svonvikov rad od tvrde naučne fantastike, preko meke, pa do nežanrovskih priča. Sve su duhovite, zabavne i neopterećujuće.

Majkl Svonvik je priče iz “Periodnog sistema” sukscesivno objavljivao na sajtu scifi.com u odeljku “Sci Fiction” u periodu od 2001. do 2003. godine. Kao klasično izdanje na papiru, zbirka je objavljena u dva navrata tokom 2005. Prvo izdanje je imalo tiraž od 200 a drugo od 500 potpisanih primeraka. Ova izdanja su štampana za britansko tržište. Postoje nagoveštaji da bi zbirka mogla da se pojavi i u Sjedinjenim Državama, i ako do toga dođe Svonvik će napisati dodatne priče za novootkrivene elemente 111 i 112 (rentgenijum i kopernicijum).

Prevod priča na srpski jezik radilo je osmoro članova SF Tima, a na kraju, kada je “Periodni sistem naučne fantastike” postavljen na sajt grupe, stiglo je i priznanje od američkog pisca. Majkl Svonvik je na svom blogu objavio vest o prevodu i izrazio zadovoljstvo onim što su uradili članovi SF Tima.