O statusu žanrovske književnosti na književnoj koloniji Sićevo 2009.

Književna kolonija Sićevo 2009.U utorak, 29. septembra 2009. godine na Drugom programu RTS-a, išla je emisija “Vavilon”, u kojoj je emitovan prilog o Književnoj koloniji Sićevo 2009.

Kolonija je održana od 15. do 20. septembra, a centralna tema okupljanja preko 20 pisaca iz zemlje i inostranstva bila je rasprava o žanrovskoj književnosti i pitanjima, da li se književnost može ukalupiti u stroge žanrove i danas kada je nakon postmodernizma jasno da su svi žanrovi podjednako relevantni i korišćeni? Da li je moguće književno delo valorizovati samo na osnovu pripadnosti žanru? Zašto je uprkos takvim okolnostima žanr još uvek potcenjena kategorija?

Predstavnici domaće žanrovske književnosti, uglavnom okupljeni oko društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, Goran Skrobonja, Oto Oltvanji, Ilija Bakić i Pavle Zelić, na okruglom stolu su iznosili argumente u prilog mišljenja da je žanrovska književnost onaj deo stvaralaštva koji je obogatio literaturu, koji čini njen integralni deo odvajkada i čija se iskustva ne mogu pojednostavljeno odvajati od književnosti glavnog toka.

Ukoliko niste imali priliku da vidite emisiju u terminu emitovanja, na YouTube-u možete pogledati sedmominutni isečak u kome o žanrovskoj književnosti govore Skrobonja, Bakić, Oltvanji i Zelić.