Laguna objavila drugi deo “Putanje bodeža” Roberta Džordana

Robert Džordan: Putanja bodežaLaguna je nedavno objavila drugi deo romana “Putanja bodeža” slavnog američkog pisca epske fantastike Roberta Džordana. “Putanja bodeža” je osmi deo serijala “Točak vremena”. Premijerno je objavljen 1998. godine pod etiketom izdavačke kuće Tor Books i za njega je vezana zanimljivost da je jedan od najiščekivanijih Džordanovih romana. Američka publika, naviknuta da nove knjige iz serijala dobija, gotovo po pravilu, svake godine u isto vreme, “Putanju bodeža” nestrpljivo je čekala pune dve ipo godine. Pokazalo se, ne bez razloga. Iako je postojala primedba fanova da se radi o najtanjoj knjizi iz serijala, “Putanja bodeža” je odmah po objavljivanju zauzela vrh Njujorktajmsove bestseler liste i na toj listi ostala naredna dva meseca.

Seanšani su uspeli da opkole Ebou Dar. Ninaeva, Elejna i Avijenda upućuju se u Kaemlin, ka prestolu koji Elejni s pravom pripada, ali usput otkrivaju neprijatelja mnogo goreg od Seanšana.

U Ilijanu, Rand se zaklinje da će ponovo odbiti Seanšane. Međutim, znaci ludila pojavljuju se među Aša’manima.

U Geldanu, Perin se suočava sa zamešateljstvom Belih plaštova, seanšanskih napadača i rasutih Šaido Aijela, kao i sa samim Prorokom. Perinovu voljenu ženu Failu to može koštati života, a sam Perin može uništiti sopstvenu dušu u pokušaju da je spase.

U međuvremenu, Aes Sedai pobunjenice, predvođene mladom Amirlin Egvenom al’Ver, suočavaju se sa vojskom koja namerava da ih zadrži podalje od Bele kule. No, Egvena je odlučila da svrgne uzurpatorku Elaidu i ponovo ujedini sve Aes Sedai. Ona još ne spoznaje cenu koju će ostali – pa i ona sama – morati da plate.