Alnari predstavlja trilogiju “Igre gladi”

Suzan Kolins: Igre gladiAlnari je objavio “Igre gladi” prvi roman iz istoimene naučnofantastične trilogije za mlade, koju potpisuje književnica Suzan Kolins.

Inspirisan rijaliti emisijama, ratnim izveštajima i mitu o Tezeju, roman nam predstavlja Panem, ruševno područje nekada poznato pod imenom Severna Amerika, sa blistavim glavnim gradom Kapitolom i dvanaest distrikta. Kapitol je surov i okrutan, drži distrikte u pokornosti tako što ih primorava da svake godine šalju po jednog dečaka i jednu devojčicu starosti od dvanaest do osamnaest godina, koji će učestvovati u Igrama gladi – borbi do smrti koju uživo prenosi televizija.

Šesnaestogodišnja Ketnis Everdin, koja živi sa majkom i mlađom sestrom, smatra da je potpisala sebi smrtnu presudu kada se dobrovoljno prijavila da učestvuje u Igrama umesto sestre. Međutim, bila je na vratima smrti i ranije – preživljavanje je njena druga priroda. Mada joj to nije bila namera, postala je pravi borac. Međutim, ako želi da pobedi, moraće da bira između preživljavanja i humanosti, između života i ljubavi.

Roman “Igre gladi” prvi put je štampan 2008. godine i do sada je preveden na 26 jezika i objavljen u 33 zemlje. Druga knjiga iz serijala, “Catching Fire”, objavljena je 01. septembra 2009. godine, a tokom naredne godine bi trebalo da se pojavi i završni deo trilogije.

Suzan Kolins je karijeru započela kao scenarista dečijih TV emisija, a zahvaljujući jednoj od njih susrela se sa piscem za decu Džejmsom Proimosom, koji ju je podstakao da se okuša u književnosti za najmlađe. Od tada se s uspehom bavi pisanjem za decu, a može se pohvaliti i da je autorka petodelnog serijala “The Underland Chronicles” inspirisanog “Alisom u zemlji čuda”, koji ju je po prvi put doveo na Njuorktajmsovu listu bestselera.