Zahar Prilepin

Zahar Prilepin gost Beogradskog sajma knjiga

Popularni ruski pisac Zahar Prilepin, ljubiteljima fantastike poznat po delu „Crni majmun“ iz 2012. godine, biće gost ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga.

Na štandu Samizdata B92, on će se u subotu 31. oktobra od 15 do 17 časova, družiti sa posetiocima i potpisivati primerke svog najnovijeg romana „Obitelj“.

Zahar Prilepin je rođen 1975. godine. Završio je Filološki fakultet Nižegorodskog državnog univerziteta „N. I. Lobačevski“ i Školu za društvenu politiku. Radio je kao fizički radnik, radnik obezbeđenja, služio je kao komandant u specijalnoj jedinici OMON, učestvovao je u ratnim dejstvima u Čečeniji 1996. i 1999.

Tokom 1999. godine zbog finansijskih poteškoća napušta OMON i počinje da radi kao novinar za nižnjenovgorodski list. Svoje radove objavljuje pod raznim pseudonimima, od kojih je najpoznatiji „Evgeniй Lavlinskiй“. Od 2000. godine postaje glavni urednik lista i uporedo sa time počinje da piše svoj prvi roman „Patologije“.

Njegovi prvi književni radovi izlaze 2003. u listu „Denь literaturы“, a zatim nastavlja da ih objavljuje i u mnogim drugim novinama i časopisima.

Trenutno je zaposlen kao generalni direktor lista „Novaя gazeta“ u Nižnjem Novgorodu, kolumne vodi u časopisima „Story“ i „Ogonёk“, kao i u svom matičnom izdanju

Dobitnik je brojnih ruskih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja, a često je bio i u užem izboru za mnoge od njih.

Živi i radi u Nižnjem Novgorodu.