Zahar Prilepin

Zahar Prilepin gost Beogradskog sajma knjiga

Podelite sadržaj:

Popularni ruski pisac Zahar Prilepin, ljubiteljima fantastike poznat po delu „Crni majmun“ iz 2012. godine, biće gost ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga.

Na štandu Samizdata B92, on će se u subotu 31. oktobra od 15 do 17 časova, družiti sa posetiocima i potpisivati primerke svog najnovijeg romana „Obitelj“.

Zahar Prilepin je rođen 1975. godine. Završio je Filološki fakultet Nižegorodskog državnog univerziteta „N. I. Lobačevski“ i Školu za društvenu politiku. Radio je kao fizički radnik, radnik obezbeđenja, služio je kao komandant u specijalnoj jedinici OMON, učestvovao je u ratnim dejstvima u Čečeniji 1996. i 1999.

Tokom 1999. godine zbog finansijskih poteškoća napušta OMON i počinje da radi kao novinar za nižnjenovgorodski list. Svoje radove objavljuje pod raznim pseudonimima, od kojih je najpoznatiji „Evgeniй Lavlinskiй“. Od 2000. godine postaje glavni urednik lista i uporedo sa time počinje da piše svoj prvi roman „Patologije“.

Njegovi prvi književni radovi izlaze 2003. u listu „Denь literaturы“, a zatim nastavlja da ih objavljuje i u mnogim drugim novinama i časopisima.

Trenutno je zaposlen kao generalni direktor lista „Novaя gazeta“ u Nižnjem Novgorodu, kolumne vodi u časopisima „Story“ i „Ogonёk“, kao i u svom matičnom izdanju

Dobitnik je brojnih ruskih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja, a često je bio i u užem izboru za mnoge od njih.

Živi i radi u Nižnjem Novgorodu.