Ursula Legvin

Na današnji dan rođena književnica Ursula Legvin

Na današnji dan 1929. godine rođena je Ursula Legvin, jedna od najznačajnijih autorki naučne i epske fantastike svih vremena.

Tokom svoje književne karijere duge preko pola veka, objavila je više od pedeset romana, zbirki poezije, kratkih priča i ogleda. Njen rad na polju proze, poezije i esejistike obeležio je razvojni tok savremene fantastične književnosti i malo kog je čitaoca ostavio ravnodušnim.  Od prve kratke priče objavljene 1961. godine, Legvinova se predstavlja kao izuzetno inteligentna i intrigantna autorka, koja ne poseže za lakim šablonskim rešenjima.

Njena dela nagrađena su brojnim priznanjima, među kojima i najuglednijim nagradama za fantastičku književnost: „Lokus“ (5 puta), „Nebula“ (4), „Hugo“ (2), „World Fantasy Award“ (1). Kongresna biblioteka ju je 2000. godine proglasila živom legendom u kategoriji „Pisci i umetnici“, a 2014. godine je iz ruku Nila Gejmena primila Nacionalnu nagradu za književnost – medalju za izuzetan doprinos američkoj književnosti.

Svojim delom inspirisala je generacije pisaca među kojima su Salman Ruždi, Dejvid Mičel, Nil Gejmen, Ijan Benks i mnogi drugi.