Zadužbina - Isak Asimov

”Zadužbina” Isaka Asimova kao TV serija

Remek delo naučnofantastičnog žanra, serijal „Zadužbina“ (Foundation) Isaka Asimova, nakon više bezuspešnih pokušaja, konačno bi mogao da doživi ekranizaciju, i to u vidu televizijske serije.

Skydance televizija je nedavno otkupila prava na ekranizaciju književnih dela iz pomenutog serijala, a kao potencijalni reditelj ovog veoma zahtevnog projekta navodi se Dejvid Gojer, dok bi scenario trebalo da uradi Džoš Fridman („Rat svetova“, 2005).

„Zadužbina“ predstavlja kompleksnu priču čiju premisu čini pretnja s kojom se u budućnosti suočava čovečanstvo raštrkano širom galaksije. Jedan od centralnih likova, Hari Seldon, psihoistoričar i matematičar, predviđa propast Galaktičkog carstva i višemilenijumsko mračno doba ljudske civilizacije. On pokušava da spase znanje čovečanstva od opasnosti da bude zauvek izbrisano i svede moguću štetu na najniži nivo. Da bi ostvario svoj naum, zajedno s grupom odabranih naučnika na zabačenoj planeti Terminus pokušava da napiše „Enciklopediju Galaktika“ (zbirku sveg ljudskog znanja) i postavi osnove novog društva.

Klica nagrađivanog Asimovljevog serijala bile su priče objavljene u časopisu „Astounding Magazine“ u periodu od 1942. do 1950. godine, nakon čega je slavni pisac napisao tri knjige, koje čine primarni deo ovog obimnog opusa: „Zadužbina“ (1951), „Zadužbina i Carstvo“ (1952) i „Druga Zadužbina“ (1953). Pored njih univerzum serijala čine i druge naknadno pisane knjige – nastavci i prednastavci, koji pokrivaju izuzetno veliki vremenski opseg, brojne nepovezane likove i odvojene pripovesti. Neke od tih knjiga napisane su nakon smrti Isaka Asimova a potpisali su ih velikani naučne fantastike Gregori Benford, Greg Ber i Dejvid Brin.

Do sada je bilo više neuspešnih pokušaja da se Asimovljev serijal ekranizuje. U koštac sa složenim poduhvatom hvatale su se kompanije Fox, Warner Brothers, Sony, New Line Cinema… Nedavno je i HBO pokušao da realizuje TV seriju sa iskusnim rediteljem Roladnom Emerihom i scenaristom Džonatanom Nolanom na čelu.

Nije poznato kada bi mogao da usledi početak rada na ekranizaciji serijala, niti kada bismo mogli da očekujemo prikazivanje prve epizode TV serije. Po zahtevnosti, ovu ekranizaciju mnogi porede sa projektima „Gospodar prstenova“ Pitera Džeksona ili „Valerijan“ Lika Besona, na čije pripreme je utrošeno više godina, pa je za očekivati da i projekat Skydance televizije bude realizovan u sličnom vremenskom okviru.

Primarna trilogija „Zadužbina“ Isaka Asimova dobila je nagradu „Hugo“ za najbolji naučnofantastični serijal svih vremena. Prevedena je na sve najznačajnije svetske jezike i prodata u preko 20 miliona primeraka. Sve knjige iz serijala „Zadužbina“ na srpskom jeziku objavila je izdavačka kuća Čarobna knjiga.

Isak Asimov
Isak Asimov