Poslanje izgubljenih junaka - Dejvid Gemel

Objavljen roman ”Poslanje izgubljenih junaka” Dejvida Gemela

Podelite sadržaj:

U izdanju Lagune, nedavno je objavljen roman „Poslanje izgubljenih junaka“ (Quest for Lost Heroes) – četvrti deo „Drenajskog ciklusa“ majstora herojske fantastike Dejvida Gemela. Knjiga – koja je izvorno objavljena 1990. godine – donosi priču smeštenu nekoliko decenija nakon događaja opisanih u romanu „Kralj iza zatvorene kapije“.

Nakon pada nekada snažnog Drenajskog uporišta, tvrđave Dros Delnok, krvožedne nadirske horde preplavile su Drenajsko kraljevstvo šireći pustoš i očaj. Kada trgovci robljem otmu devojku iz malog seoceta Gotir, mladić po imenu Kjal započeće potragu za njom, ne sluteći da taj hrabri poduhvat može da donese slobodu celom njegovom narodu.

Kjal će se uhvatiti u koštac sa svirepim zverima, ubojitim ratnicima i demonima iz tame, ali u ovoj opasnoj avanturi neće biti sam. Njegovoj potrazi pridružuju se legendarni heroji Bel-Azara: majstor-mačevalac Harej, Belcer Sekiraš, i lukonoše Fin i Magrig. Jedan među njima krije tajnu koja bi mogla osloboditi svet od nadirske prevlasti. On je bio Nadirska Propast, nada Drenajaca. On je Bronzani Erl.

Dejvid Gemel, britanski pisac epske fantastike, slavu je stekao romanima iz „Drenajskog ciklusa“. Nekadašnji novinar i novinski urednik, svoj prvi i najpoznatiji roman, „Legenda“, objavio je 1984. godine nakon čega se u potpunosti posvetio pisanju i tokom naredne dvadeset dve godine napisao još trideset tri romana, što herojske što istorijske fantastike. Gemelova dela često obiluju nasiljem, ali ujedno istražuju pitanja časti, lojalnosti i iskupljenja. Njegove knjige prodate su u više miliona primeraka širom sveta. Umro je 2006. godine, a 2009. je ustanovljena nagrada po njegovom imenu, koja se dodeljuje autorima najboljih romana iz domena epske fantastike.

Knjigu „Poslanje izgubljenih junaka“ prevela je Nevena Andrić.