Ukleta kuća na brdu - Širli Džekson

TV serija prema romanu ”Ukleta kuća na brdu” Širli Džekson

Jedno od najuticajnijih književnih ostvarenja iz domena horora dvadesetog veka, roman „Ukleta kuća na brdu“ Širli Džekson, doživeće TV adaptaciju pod okriljem Netfliksa. Serija će imati deset epizoda, a produkcija je poverena kompanijama „Amblin Television“ Stivena Spilberga i „Paramount TV“.

Radnja romana smeštena je u velikoj usamljenoj kući na brdu, staroj osamdesetak godina, u kojoj dugo vremena niko nije stanovao. A zaplet počinje kada grupa istraživača natprirodnog dođe da istraži glasine o paranormalnim pojavama koje se navodno dešavaju u njoj.

Širli Džekson u ovom delu na suptilan način ostvaruje jezivu atmosferu, koncentrišući se pre svega na psihološko stanje junaka. Istovetan način obrade teme najavljuju i producenti buduće televizijske serije, ističući da će težište priče biti podređeno izgradnji psihološke napetosti.

Scenario za seriju piše Majk Flanagan, koji će ujedno biti režiser i izvršni producent. U glavnoj ulozi naći će se Majkl Huisman, poznat kao Dario Naharis iz „Igre prestola“.

Početak emitovanja TV serije „Ukleta kuća na brdu“ očekuje se krajem 2018. godine.

Po romanu „Ukleta kuća na brdu“  snimljen je klasični horor film „The Haunting“ (1963) Roberta Vajza, koji se smatra jednim od najboljih horor filmova svih vremena.