Vremeplovac iz kamenog doba - Teri Pračet

VREMEPLOVAC IZ KAMENOG DOBA – rane priče Terija Pračeta

Pedeset godina nakon što je Teri Pračet objavio svoju prvu knjigu Narod iz tepiha, izdavačka kuća Laguna domaćim čitaocima predstavlja zbirku priča Vremeplovac iz kamenog doba – kolekciju ranih radova jednog od najomiljenijih i najčitanijih pisaca šaljive fantastike.

Knjiga donosi 18 odabranih priča koje je Pračet napisao za lokalne novine Baks fri pres i Vestern dejli pres još dok je bio mladić, tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, i za života ih više nikada nije ponovo objavio. Zanimljivo je da se primerci pomenutih časopisa, zbog Pračetovih priča, sada prodaju po ceni od po nekoliko stotina funti.

Knjiga Vremeplovac iz kamenog doba prvi put je objavljena na engleskom jeziku u septembru 2020. godine u izdanju Pingvin random hausa, a svega nekoliko meseci kasnije pred nama je verzija na srpskom jeziku, za čiji prevod se pobrinula Nevena Andrić.

Priče zastupljene u zbirci pokrivaju raznovrstan spektar tema – od međuplanetarnog putovanja raketom na parni pogon, preko otkrivanja večnog konačišta kralja Artura, pa do putovanja kroz vreme i mnoštva uzbudljivih pustolovina pod morem i u svemiru. Za sve je zajedničko da su namenjene deci do 11 godina, i da odišu humorom čijem šarmu neće odoleti ni roditelji.

Poznato je u kojoj meri je izdavačka kuća Laguna vezana za stvaralaštvo Terija Pračeta, pa ne iznenađuje što je povodom izlaska ove knjige odobren i popust od 20% na kupovinu tri ili više knjiga slavnog britanskog pisca. Popust traje do 30. maja, a važi u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima laguna.rs i delfi.rs.

VREMEPLOVAC IZ KAMENOG DOBA – Teri Pračet