Tolkinov svet

Vodič kroz Tolkinov svet

Podelite sadržaj:

Tolkinov svetŽeleći da Tolkinovim obožavaocima približi magični svet njegovih dela, irski pisac Garet Hanrahan napisao je knjigu “Tolkinov svet”, svojevrsni vodič kroz čudesni svet opisan u delima Dž.R.R. Tolkina – javlja RTS.

“Ja imam osećanje da se rukovodim nečim što već negde postoji, a ne da to pronalazim”, rekao je jednom Tolkin o svojim delima koja su mu uz ugled naučnika i profesora Oksfordskog univerziteta donela svetsku slavu.

Bez obzira na učenost autora, knjige, pre svega, “Hobit” i “Gospodar prstenova” namenjene su čitaocima različitog uzrasta i stepena obrazovanja.

Bilo da su posvećenici ili radoznalci u Tolkinovom svetu, čekaju ih vilenjaci, patuljci, veseli polušani, Bilbo Bagins, čarobnjak Gandalf, Sauronov prsten, orci i bauci…

“Ovo delo predstavlja jednu svojevrsnu enciklopediju koja sumira sve podatke koje je Tolkin izneo u svom raznovrsnom opusu. Pre svega govori o Srednjoj zemlji, mitskoj zemlji, koju su naseljavali slobodni narodi, a zatim o mračnom gospodaru koji je Srednju zemlju nastojao da pokori. Isto tako iznosi pregršt zanimljivih informacija u vezi sa legendama i predanjima”, rekla je Dubravka Trišić, urednica u izdavačkoj kući “Alnari”.

Autor knjige Tolkinov svet Garet Hanrahan i sam je veliki Tolkinov obožavalac. Osim što o njemu piše, Tolkinovo delo približava čitaocima i kroz video igrice.

Ilustrator Piter Makinstri u Holivudu radi adaptacije savremenih bajki, a učestvovao je u velikim filmskim projektima poput “Harija Potera”.

Njihovo zajedničko ostvarenje “Tolkinov svet” biće zanimljivo ljubiteljima Tolkinove literature, a od koristi svima koji će se tek upustiti u njeno otkrivanje.