Tolkinov svet

Vodič kroz Tolkinov svet

Tolkinov svetŽeleći da Tolkinovim obožavaocima približi magični svet njegovih dela, irski pisac Garet Hanrahan napisao je knjigu “Tolkinov svet”, svojevrsni vodič kroz čudesni svet opisan u delima Dž.R.R. Tolkina – javlja RTS.

“Ja imam osećanje da se rukovodim nečim što već negde postoji, a ne da to pronalazim”, rekao je jednom Tolkin o svojim delima koja su mu uz ugled naučnika i profesora Oksfordskog univerziteta donela svetsku slavu.

Bez obzira na učenost autora, knjige, pre svega, “Hobit” i “Gospodar prstenova” namenjene su čitaocima različitog uzrasta i stepena obrazovanja.

Bilo da su posvećenici ili radoznalci u Tolkinovom svetu, čekaju ih vilenjaci, patuljci, veseli polušani, Bilbo Bagins, čarobnjak Gandalf, Sauronov prsten, orci i bauci…

“Ovo delo predstavlja jednu svojevrsnu enciklopediju koja sumira sve podatke koje je Tolkin izneo u svom raznovrsnom opusu. Pre svega govori o Srednjoj zemlji, mitskoj zemlji, koju su naseljavali slobodni narodi, a zatim o mračnom gospodaru koji je Srednju zemlju nastojao da pokori. Isto tako iznosi pregršt zanimljivih informacija u vezi sa legendama i predanjima”, rekla je Dubravka Trišić, urednica u izdavačkoj kući “Alnari”.

Autor knjige Tolkinov svet Garet Hanrahan i sam je veliki Tolkinov obožavalac. Osim što o njemu piše, Tolkinovo delo približava čitaocima i kroz video igrice.

Ilustrator Piter Makinstri u Holivudu radi adaptacije savremenih bajki, a učestvovao je u velikim filmskim projektima poput “Harija Potera”.

Njihovo zajedničko ostvarenje “Tolkinov svet” biće zanimljivo ljubiteljima Tolkinove literature, a od koristi svima koji će se tek upustiti u njeno otkrivanje.