Džordž Orvel

Šta bi Orvel mislio o 2013. godini?

Podelite sadržaj:

Džordž OrvelŠirom Velike Britanije 21. januar po prvi put je proslavljen kao Dan Džordža Orvela. Danas je zgodan dan da se spekuliše – da 1950. godine nije preminuo od tuberkuloze, o čemu bi danas pisao i čime bi se bavio čuveni književnik?

U svojim proročanskim knjigama, među kojima se ističu “1984” i “Životinjska farma”, Orvel je pružio pogled na svet koji sada, pola veka nakon njegove smrti, svakodnevno proživljavamo – piše B92.net.

“U mnogim aspektima, Orvel je relevantniji nego ikada ranije. Njegove vizionarske misli sada imaju groteskni nastavak života – Veliki Brat je TV franšiza koja od anonimusa pravi zvezde…”, piše britanski “Gardijan”.

Na pitanje da li je Orvel bio u pravu, kada je u pitanju njegovo viđenje distopijske budućnosti i naše sadašnjosti čak 89 posto čitalaca lista “Gardijan“ odgovorilo je potvrdno.

Šta bi, da je živ, danas Orvel mislio o 2013? Da li bi i kako pisao o nama, pita se kolumnista lista Stjuart Džefris. Teško je predvideti, ali nije teško zamisliti da bi umesto španskog građanskog rata Orvel danas možda pisao o Siriji, bio opčinjen Alepom i radio u kol-centru.

Džefris daje i nekoliko zanimljivih pretpostavki vezanih za Orvelove književne junake, pa bi primera radi Julija, junakinja romana “1984”, danas verovatno bila urednica i odgovorna za obajvljivanje “Pedeset nijansi”.

Piščev biograf, pisac i kritičar Di Džej Tejlor smatra da je nemoguće predvideti čime bi se Orvel danas bavio.

“Jedan od njegovih bliskih prijatelja, pisac Entoni Pauel, svojevremno je napisao da bi se Orvelova poltika bila bliska desnici. Bio bi protivnik kampanje za nuklearno razoružavanje, podržavao bi rat oko Foklandskih ostrva…”, smatra Tejlor.

On dodaje da treba uzeti u obzir i to da je Pauel desničarski pisac, ali da je dobro poznavao Orvela te, uprkos njegovoj političkoj orijentaciji, izneta zapažanja mogla bi da budu tačna.

Adam Stok sa Njukasl univerziteta, koji se na postdiplomskim studijama bavio Orvelovim delom, navodi da bi se Orvel, opsednut selima, danas verovatno borio protiv velikih poljoprivrednih kompanija, genetski modifikovane hrane… Ono što predstavlja problem u brojnim “šta bi bilo kad bi bilo” teorijama, smatra Stok, jeste to što je Orvel za života često menjao mišljenja i to u potpuno suprotnom smeru.