“Velika očekivanja” Đorđa Pisareva

Đorđe PisarevOvih dana iz štampe je izašla knjiga priča “Velika očekivanja” Đorđa Pisareva – javlja Radio Televizija Vojvodine.

Pisarev spada u najznačajnije savremene pisce srednje generacije, a njegove prethodne knjige, romani “А ako umre pre nego što se probudi” (2009) i “Na stazi suza” (2010), bili su u najužem izboru za Ninovu nagradu, visoko ocenjeni od strane kitike, a obe knjige su deživele i druga izdanja u Agori.

“Velika očekivanja” su treća Pisarevljeva knjiga priča, o kojoj je urednik knjige Nenad Šaponja napisao:

“Kako stvari izgledaju s one strane groba i kako se uopšte prelazi na drugu stranu? Šta se dešava dešava u životu Getea u Ekermanovom tajnom dnevniku, a šta u Andrićevom, kada mu novinar ’Dnevnika’ Pisarev traži intervju”?

Velika očekivanja, sasvim nesvakidašnja knjiga priča Đorđa Pisareva, u maniru veleslaloma kroz književne posvete, vodi svog čitaoca kroz kapije ovih i niza drugih pitanja.

Sa idejom da sama literatura, poput vremena i mesta zbivanja, ima jednako pravo da odredi poziciju pripovedanja, autor uz pomoć sasvim različitih registra stvarnosti, od priče do priče, vodi kroz imaginiranu dvoranu književnih tajni.