Vampiri u Srbiji u 18. veku - knjiga i komentari

Novi naslov Službenog glasnika ”Vampiri u Srbiji u XVIII veku”

U izdanju Službenog glasnika protekle nedelje objavljena je knjiga Vampiri u Srbiji u XVIII veku.

Reč je o knjizi od 78 strana, čiju prvu polovinu čini neveliko delo objavljeno u Lajpcigu 1732. godine pod neobično dugim naslovom „Dokumentovano i detaljno saopštenje o vampirima ili ljudskim krvopijama koji su se ove godine i prethodnih godina pojavili u Kraljevini Srbiji sa razmatranjem o tome i rukopisom jednog oficira iz puka princa Aleksandra iz Medveđe u Srbiji upućenim čuvenom doktoru univerziteta u Lajpcigu“, dok drugu polovinu knjige čine komentari koje daje profesorka sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Marija Kleut.

Događaji koji su inspirisali štampanje „Dokumentovanog i detaljnog saopštenja o vampirima…“ zbili su se u prvim decenijama XVIII veka na prostoru tadašnje Kraljevine Srbije. Anonimni priređivač čitaocu na uvid pruža članke kakvi su se često mogli čitati u bečkoj štampi tog doba a koji su se odnosili na verovanja u vampire i na dramatična svedočanstva koja su u austrijsku prestonicu stizala o pojavi vampira u južnim pograničnim krajevima.

U komentarima profesorke Kleut, objašnjavaju se izvori i istorijske okolnosti koje su išle u prilog nastanka lajpciške knjige. Takođe, govori se i o susretu i međusobnom sagledavanju dveju različitih kultura: austrijske i srpske. Na kraju, tu je i segment o podtekstu verovanja u vampire koji se javlja u savremenim romanima Strah i njegov sluga Mirjane Novaković i Poljubac leptira Džejmsa Lajona.

Knjiga Vampiri u Srbiji u XVIII veku  objavljena je u ediciji „Umetnost i kultura“, koju uređuje Petar V. Arbutina. Uvodni deo, „Dokumentovanog i detaljnog saopštenja o vampirima…“, sa nemačkog jezika prevela je Nikolina Zobenica.