Harlan Elison

Preminuo legendarni pisac fantastike Harlan Elison

Najnagrađivaniji pisac fantastike svih vremena, Harlan Elison, preminuo je u snu 28. juna 2018. u 84. godini života.

Tokom impresivne karijere koja je trajala preko šest decenija, Elison je u više navrata osvajao najprestižnija priznanja za žanrovsku književnost: „Nebula“ (4 puta), „Hugo“ (8), „Brem Stoker“ (5), „Lokus“ (18), „Edvards“ (2), „Svetsku nagradu za fantastiku“ (2)…

Autor je preko 1.700 kratkih priča, novela, eseja, kritičkih tekstova, scenarija za razna strip ostvarenja i brojne epizode najpoznatijih TV serijala (među kojima su „The Outer Limits“, „Star Trek“, „Twillight Zone“ i „Babylon 5“).

Jedno od Elisonovih najpoznatijih i najuticajnijih dela je postapokaliptična novela „Dečak i njegov pas“ (A Boy and His Dog), koja je 1975. godine doživela sada kultnu ekranizaciju sa Donom Džonsonom u glavnoj ulozi. Tu su još i priče „’Pokaj se Harlekine’, reče Tik-Tak-Men“ (’Repent, Harlequin!’ Said the Ticktockman),  „Zver koja je klicala ’Ljubav’ u srcu sveta” (The Beast that Shouted Love at the Heart of the World), „Ptica smrti“ (The Deathbird).

Ljubiteljima horor priča, Elison je verovatno najpoznatiji po kratkoj pripovesti „Nemam usta a moram da vrištim“ (I Have No Mouth and I Must Scream) koja govori o moćnom sadističkom kompjuteru, koji u zatočeništvu drži poslednjih pet ljudi na Zemlji. Prema tom ostvarenju je 1995. godine napravljena video igra, a zanimljivo je da je za tu priliku Elison dopisao priču i pozajmio glas zlom kompjuteru.

Elison je doprineo trajnoj promeni profila žanrovske priče i to ne samo autorskim radom. Godine 1967. uredio je prvi tom antologije Opasne vizije (Dangerous Visions) čiji se naročiti značaj ogleda u promociji autora koje niko nije želeo da objavi zbog nekonvencionalnih pristupa žanru. Drugim tomom antologije, objavljenim pet godina kasnije, Elison još jednom potvrđuje važnost postojanja vitalnosti i nesputanosti žanra.