Probna faza - Tomas Pinčon

Razgovor o romanu ”Probna faza” Tomasa Pinčona u knjižari Delfi SKC

Roman Probna faza Tomasa Pinčona, biće tema novog okupljanja Laguninog književnog kluba. U petak 06. jula od 18 časova u knjižari Delfi SKC o ovom delu govoriće spisateljica Marija Pavlović i književni kritičar Srđan Srdić.

Probna faza je roman u kome se prepliću žanrovi detektivske proze, sajberpanka i istorijskog romana. Pinčon je najmisteriozniji američki pisac i jedan od najvećih savremenih svetskih autora, a ova knjiga bavi se Njujorkom u rano doba interneta i američkom paranojom, pre i posle 11. septembra.

Godina je 2001. u Njujorku, „Gugl“ još nije izašao na berzu, „Majkrosoft“ je oličenje „Carstva zla“, „Silicijumska aleja“ je grad duhova. Možda u igri nema toliko novca koliko je bilo na vrhuncu tehnološke groznice, ali svejedno ne manjka prevaranata koji žele da ugrabe deo onoga što je preostalo.

Maksina Tarnou drži malu agenciju za istraživanje prevara na Menhetnu. U torbici nosi beretu, posluje sa ološem, hakuje tuđe račune u banci. Ubrzo nakon što počne da se bavi finansijama jedne velike firme za računarsku bezbednost, susreće se sa krijumčarem droge u art deko gliseru, kao i sa ruskom mafijom i raznovrsnim blogerima, mešetarima, hakerima i ostalima. Naravno, ništa od toga nije slučajnost.