O romanu ”Luzitanija” u Niškom kulturnom centru

U ponedeljak 02. jula s početkom u 19 časova u Maloj sali Niškog kulturnog centra biće održano književno veče posvećeno romanu Luzitanija za koji je Dejan Atanacković dobio ovogodišnju NIN-ovu nagradu.

Pored autora, o knjizi će govoriti i dr Dejan Ognjanović, a razgovor će voditi Dragosava Mladenović, urednik Tribinskog programa NKC-a.

Roman Luzitanija je utopijsko delo u kome se radnja, zasnovana na istorijskoj činjenici, dešava u jednoj psihijatrijskoj bolnici, koja je tokom I svetskog rata imala ekstrateritorijalni status. U romanu ta minijaturna teritorija postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između lekara i pacijenta, a pre svega na ideji da razum i ludilo nisu dve suprotstavljene okolnosti, već da se i razumu i ludilu jednako suprotstavlja ljudska glupost. Dok se ludilo vekovima tamniči i kažnjava, glupost se oduvek veliča, slavi i ovlašćuje. Na ovim našim prostorima često je sva nesreća pripisivana nekakvom urođenom, gotovo poslovičnom ludilu, ali to je samo zato što razum i glupost ponekad prave dogovore.

Dejan Atanacković je rođen 1969. u Beogradu. Predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni i sarađuje sa tamošnjim Muzejom prirodnih nauka na predmetu Body Archives, posvećenom istoriji predstava ljudskog tela. Poslednjih godina vodi radionice zasnovane na dijalogu i saradnji studenata i psihijatrijskih pacijenata. Kao vizuelni umetnik, od devedesetih realizuje samostalne izložbe i kustoske projekte. Pojedini Atanackovićevi radovi deo su muzejskih i privatnih kolekcija. Luzitanija je njegov prvi roman.

Luzitanija - Dejan Atanacković
Luzitanija – Dejan Atanacković