Kal juga - Mladen Milosavljević

Književno veče posvećeno romanu ”Kal juga” – u Poletu

Predstavljanje debitantskog romana Mladena Jakovljevića Kal juga biće održano u klubu galeriji Polet (Cetinjska 15) u sredu 04. jula, s početkom u 19 časova.

Prva, izuzetno dobro posećena promocija ove knjige, održana je na istom mestu početkom juna u okviru V Festivala fantastične književnosti Art-Anima.

Za razliku od prethodne promocije na kojoj se uopšteno govorilo o knjizi i motivu vampira, ovoga puta razgovor će biti fokusiran pre svega na nekim od protagonista, inače istorijskim ličnostima koje su manje poznate široj javnosti, njihovim neobičnim sudbinama i značaju za našu istoriju. Jedna od tih ličnosti je i tragično nastradali neimar beogradske tvrđave i najveći fortifikator prve polovine 18. veka – Nikola Doksat de Moret.

Takođe, biće reči i o mitskim bićima iz narodnih verovanja i predanja, vampirima, zduhaćima i vodenim vilama i demonima, koja zauzimaju važan deo ovog romana.

Kal juga je istorijski roman sa elementima fantastike i trilera, bavi se manje poznatim epizodama iz nacionalne istorije, kao što su otkriće Lepenskog Vira i epoha takozvane Kraljevine Srbije s početka 18. veka.

A zaplet počinje leta 1967. godine, kada grupa arheologa u toku radova na lokalitetu Lepenski vir, pronalazi ostatke nepoznate civilizacije. Kako vreme odmiče, sve više se čini da su otkrićem nalazišta i neobičnih ribolikih skulptura, arheolozi oživeli nešto mračno, drevno i tajanstveno, nešto vlasti po svaku cenu pokušavaju da sakriju. Tačno dvesta pedeset godina ranije, ispred beogradske tvrđave sprema se do tada najveća bitka za Beograd. Austrijska carska vojska, na čelu sa vojskovođom i princom Eugenom Savojskim, opkoljena je višestruko brojnijim turskim snagama. Iznenada, bojište prekriva gusta magla , pod čijim okriljem Austrijanci razbijaju neprijatelja. Putevi čuvenog vojskovođe i njegovih pratilaca volšebno će se ukrstiti sa putevima stanovnika Lepenskog vira, vodeći ih do tajne stare bezmalo osam milenijuma.

Mladen Milosavljević (1982, Smederevska Palanka) je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Odeljenje za Etnologiju i antropologiju. Glavni je i odgovorni urednik „Omaje“, koncepta posvećenog temama iz oblasti folklorne fantastike. Snima filmove i piše priče iz oblasti fantastike. Živi i radi u Beogradu.

Mladen Milosavljević - ''Kal juga''
Mladen Milosavljević – Kal juga