Stigli ”Božji ratnici” Andžeja Sapkovskog

U izdanju Čarobne knjige objavljen je roman Božji ratnici, drugi deo Husitske trilogije Andžeja Sapkovskog, koju ovaj slavni poljski pisac fantastike smatra svojim najboljim delom.

Priča, koju prati Husitska trilogija zasnovana na istorijskim događajima i ličnostima, smeštena je u okvire kasnog srednjeg veka na prostoru Bohemije i Šlezije. U njoj se stvarni događaji prepliću sa elementima fantastike, a krasi je prepoznatljiv stil pripovedanja, koji je proslavio Sapkovskog u Sagi o vešcu.

Radnja romana Božji ratnici smeštena je u 1427. godinu kada je papa Martin V objavio  bulu Salvatoris omnium, u kojoj je proglasio neophodnim još jedan krstaški pohod protiv krivovernih Čeha. Na mesto Orsinija, koji je bio postariji i sramno nesposoban, papa Martin je za kardinala i legata proglasio Henrija Boforta. Bofort se vrlo aktivno prihvatio stvari. Ubrzo je doneta odluka o ratu koji je trebalo da ognjem i mačem kazni husitske apostate.

U svom pohodu odredi božijih ratnika za sobom ostavljaju samo zgarišta i leševe. Rejnevan, lekar po obrazovanju i pozivu, učestvuje u krvavim bitkama. U više navrata pada u ropstvo, ali zasad iz svih nevolja izlazi čitav. Svi su se sa čudesnom revnošću navrzli na njega: i inkvizicija, i opaki Zidarčac, i obični raubriteri, koje niko neće ubediti da Rejnevan nije imao ništa zajedničko s napadom na skupljača poreza. Uz njih – i Jan fon Biberštajn, gospodar zamka Stolc, koji, do krajnosti ogorčen, okrivljuje Rejnevana da je zaveo njegovu kćerku. Gospodin Jan obećava da će silovatelja napuniti barutom i dići u vazduh.

Knjiga Božji ratnici objavljena je u biblioteci Beskrajni svet fantastike. Štampana je na 580 strana. Prevod sa poljskog jezika uradila je Zorana Perić.

Božji ratnici - Andžej Sapkovski
Božji ratnici – Andžej Sapkovski