Gospodar prstenova

Publik praktikum priprema nova izdanja Tolkinovih knjiga

Podelite sadržaj:

Iz izdavačke kuće Publik praktikum stiže najava da će do početka ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga iz štampe izaći novo izdanje kultne trilogije epske fantastike Gospodar prstenova Dž.R.R. Tolkina.

Za novo izdanje knjiga Družina prstena, Dve kule i Povratak kralja biće korišćeni neprevaziđeni prevodi Zorana Stanojevića.

Pored čuvenog troknjižja kojim je Tolkin utemeljio savremeni žanr epske fantastike, renomirani beogradski izdavač najavljuje obnavljanje izdanja još dva ostvarenja slavnog engleskog pisca: Silmarilion i Pisma od Božić Bate.

Silmarilion predstavlja kolekciju mitova i epova koji opisuju nastanak i ranu istoriju univerzuma u kome se odvijaju priče iz romana Hobit i trilogije Gospodar prstenova. Knjigu je posthumno priredio i objavio Tolkinov sin, Kristofer, u saradnji sa piscem Gajom Gavrijelom Kejom.   

Laku noć, Punpune

Pisma od Božić Bate čine priče koje je Tolkin pisao i slao deci za Božić u periodu od 1920. do 1942. godine. Knjiga je objavljena tri godine nakon piščeve smrti, a kritika ju je blagonaklono dočekala. Zanimljivo je da su elementi zastupljenih priča, inspirisali neke delove Gospodara prstenova.

Još uvek nije poznato kada će tačno biti objavljena nova izdanja knjiga Silmarilion i Pisma od Božić Bate.