The Great Silence - Milan M. Ćirković

Oksfordski Univerzitet objavio knjigu Milana M. Ćirkovića

Izdavački odsek Univerziteta u Oksfordu, Oxford University Press, nedavno je objavio knjigu The Great Silence: The Science and Philosophy of Fermi’s Paradox prof. dr Milana M. Ćirkovića. Knjiga istražuje višestruki problem nazvan po velikom italijanskom fizičaru Enriku Fermiju i njegovom legendarnom pitanju koje je postavio tokom jednog ručka 1950. godine: „Gde su svi?“

U mnogim aspektima Fermijev paradoks ili paradoks „Velike tišine“ je najbogatiji i verovatno najkompleksniji problem savremene nauke. Naizgled naivno Fermijevo pitanje uistinu krije duboku tenziju između naturalističkog pogleda na svet i astrofizičke realnosti svemira kakav poznajemo. U dosadašnjoj istoriji proučavanja Fermijevog paradoksa ponuđeno je više desetina hipoteza za njegovo objašnjenje, od kojih su neke relativno jednostavne, dok druge uključuju složene ideje iz mnogo različitih naučnih disciplina.

The Great Silence je pre svega pokušaj da se ponudi jedna racionalna i praktična klasifikacija mogućih rešenja problema, koja će u perspektivi omogućiti izgradnju ozbiljnog astrobiološkog teorijskog okvira za konstrukciju kvantitativnih modela predloženih eksplanatornih hipoteza.

Ova klasifikacija mogućih rešenja u četiri velike kategorije odgovara odustajanju od bar jedne ključne filozofske pretpostavke koje se obično podrazumevaju u pristupu ne samo ovom, nego i bilo kom naučnom problemu: naučnog realizma, kopernikanizma, gradualizma ili jednog malog skupa ekonomskih i logističkih pretpostavki koji bi se mogao nazvati optimizacijom.

U knjizi je razvijen logički i epistemološki aparat koji je neophodan za poređenje i ocenjivanje različitih mogućnosti objašnjenja, što je bogato ilustrovano (u oba značenja te reči!) mnoštvom primera, ne samo iz nauke već i iz domena umetnosti, politike i sporta.

Gostujući u TV emisiji „Agape“ 23. juna 2018, profesor Ćirković je govorio o pitanjima nastanka života i nastanjivosti svemira i tom prilikom o knjizi The Great Silence rekao:

„Osnovna poenta te knjige je da razumevanjem sveta na velikoj skali, mi na neki način razumemo bolje i sopstvenu budućnost i sve što možemo uraditi ako se odlučimo za jednu vrstu kreativnog odnosa prema svetu, što je upravo najbolji garant opstanka.“

Knjiga bi trebalo da doživi izdanje na srpskom jeziku krajem ove ili početkom naredne godine.

Dodatne informacije o knjizi moguće je pronaći ovde.

Oksfordski Univerzitet objavio je knjigu srpskog astrobiologa i popularizatora nauke Milana M. Ćirkovića.
Oksfordski Univerzitet objavio je knjigu srpskog astrobiologa i popularizatora nauke Milana M. Ćirkovića.