Darko Tuševljaković - Ljudske vibracije

Uskoro stiže zbirka priča Darka Tuševljakovića

Darko Tuševljaković - Ljudske vibracijeNova knjiga beogradskog pisca fantastike Darka Tuševljakovića, zbirka priča “Ljudske vibracije”, uskoro bi trebalo da bude objavljena u izdanju izdavačke kuće “Čarobna knjiga“. Time se ovaj mladi pisac, autor romana “Senka naše želje” (2010), ponovo vraća formi kratkih priča kojom je još pre desetak godina stekao izvrsnu reputaciju i važna priznanja za književno stvaralaštvo iz domena fantastike.

Zbirka “Ljudske vibracije” na nešto više od dvesta strana donosi devet žanrovskih priča u kojima autor našu stvarnost prikazuje mračnim, ali uzbudljivim koloritom. Uočivši izvesnu koherentnost među zastupljenim pričama, pisac Oto Oltvanji u novoj Tuševljakovićevoj knjizi prepoznaje obrise romana: “Zbog jedinstva stila, teme i tona, ove priče o ljubavima pre smaka sveta i posle njega čitaju se poput romana. Bolno, setno, skoro kao život u 21. veku.”

Književnik Vule Žurić slikovito opisuje kakvu vrstu proze potencijalni čitaoci mogu da očekuju u Tuševljakovićevoj zbirci: “Glas Darka Tuševljakovića u srpskoj književnosti 21. veka zapravo je šapat od koga vas podilazi jeza, cvokoću vam zubi, a vrata se zatvaraju uz škripu koja može da znači samo jedno.”

Tuševljakovićeve priče objavljivane su u brojnim zbornicima, antologijama fantastičke proze i časopisima, među kojima je i “Politikin Zabavnik”. Zajedno sa Davidom Albaharijem, Draganom Velikićem, Otom Oltvanjijem i Aleksandrom Glovacki, adaptirao je bajke za knjigu “Stare narodne bajke za decu XXI veka”. Preveo je više knjiga, među kojima i roman “Vitez” Džina Vulfa, a odnedavno prevodi i “Marvelove” strip serijale, koje, takođe, objavljuje “Čarobna knjiga”.