Haruki Murakami

Haruki Murakami ponovo glavni favorit za Nobela

Podelite sadržaj:

Haruki MurakamiNarednog meseca počinje dodela Nobelovih nagrada. Britanska kladionica “Ladbroks” i ove godine je otvorila listu na kojoj se nalaze kandidati za osvajanje, medijski najinteresantnije, nagrade za književnost.

Prema toj listi najveće izglede da se ovenča prestižnim književnim priznanjem ima japanski romanopisac Haruki Murakami, koji je od kladionice dobio kvotu 3:1.  

Autor romana “Norveška šuma”, “Okorela zemlja čuda i Kraj sveta” i “1Q84”, desetak godina unazad redovno ulazi u krug autora sa najvećim izgledima za osvajanje Nobelove nagrade. Murakami je 2012. godine, takođe, bio glavni favorit, ali je nagrada otišla u ruke kineskog književnika Mo Jana, koji je tada prema kladioničarskim procenama bio treći favorit.

Koliko se u Japanu željno iščekuje Murakamijev trijumf, govori i činjenica da svakog septembra tu zemlju preplavljuje talas euforije i iščekivanja da Švedska kraljevska akademija za laureata Nobelove nagrade izabere upravo ovog pisca. A iščekivanja su ove godine počela da se podgrevaju već nakon objavljivanja novog Murakamijevog romana “Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage”, čiji se prevod na engleski očekuje početkom 2014.

Pored Murakamija, ove godine se kao najveći favoriti za osvajanje Nobelove nagrade za književnost ističu Džojs Kerol Outs, kojoj se daju šanse 6:1, mađarski književnik Peter Nadaš (7:1), južnokorejski pisac Ko Un (10:1) i Kanađanka Elis Munro (12:1).

Od pisaca koji stvaraju u sferi fantastičkih žanrova, na kladioničarskoj listi su: Margaret Etvud (40:1), Kormak Makarti (40:1) i Ursula Legvin (100:1).