Aleksandar Tešić - Koplje svetog Georgija

Uskoro stiže “Koplje Svetog Georgija” – nastavak epske sage o Milošu Obiliću

Podelite sadržaj:

Aleksandar Tešić - Koplje Svetog GeorgijaIzdavačka kuća “Portalibris” bi krajem avgusta trebalo da objavi drugi deo trilogije o Milošu Obiliću, roman “Koplje Svetog Georgija” Aleksandra Tešića.

Inspirisana srpskom mitologijom i narodnim predanjem, ova knjiga donosi priču o Obilićevom stasavanju i njegovom trnovitom putu ka junačkoj sudbini. Priča, takođe, otkriva danas već zaboravljene vitezove zatočnike koji su kasnije stekli slavu i van Srbije, Turci su ih zvali Delije, a Poljacima su bili inspiracija za osnivanje čuvene husarske konjice.

Dok se srpsko carstvo pod Urošem nejakim raspada, vodi se borba za koplje Svetog Georgija Pobedonosca, koje, po legendi, daje nepobedivost narodu koji ga poseduje. Knjiga otkriva i sudbine glavnih aktera koji su oblikovali istoriju poznog perioda carstva: Vojislava Vojinovića, cara Uroša, carice Jelene, Simeona Siniše, braće Mrnjavčević…

Iako je prvobitno planirano da priča o Milošu Obiliću bude ispričana u dve knjige, ona je ipak proširena na tri, jer je Aleksandar Tešić tokom istraživačkog rada došao do izvesnih saznanja koja bacaju novo svetlo ne samo na srpskog junaka, već i na Muratovu smrt, te otkrivaju jedan potpuno zaboravljeni viteški red.

Buduće troknjižje o Milošu Obiliću hronološki će obrazovati uvod u ranije napisanu, popularnu Tešićevu trilogiju epske fantastike “Kosingas”.