H.F. Lavkraft

Braun Univerzitet pruža podršku promociji i proučavanju Lavkraftovog dela

Hauard Filips LavkraftSvakog avgusta ljubitelji književnog opusa H.F. Lavkrafta, jednog od začetnika modernog horor žanra, organizuju okupljanje u Providensu, gradu u kome je ovaj pisac rođen, živeo, stvarao i preminuo.

Ovogodišnje okupljanje, za koje organizatori tvrde da će biti najveće ikada organizovano, podržaće i poznati Braun Univerzitet. Ova ugledna prosvetna ustanova prirediće izložbu pod nazivom “The Shadow Over College Street: H.P. Lovecraft in Providence” koja će se u Providensu održati od 19. do 22. avgusta. Na izložbi će biti predstavljeni eksponati koji se vezuju za Lavkraftovu mladost u Providensu, kao i oni koji prikazuju uticaj ovog grada na oblikovanje piščeve književne karijere.

Izložba prethodi konvenciji “NecronomiCon Providence”, koja traje od 22. do 25. avgusta. Težište konvencije biće na istraživanju kako Lavkraftovog dela, tako i dela pisaca nastavljača njegove poetike začudne proze.

Delovanje Braun Univerziteta u pogledu dalje promocije Lavkrafta i njegovog stvaralaštva, nastaviće se i ubuduće. Od 2015. godine Univerzitet uvodi novu stipendiju, koja će biti dodeljivana za istraživanja Lavkraftovog književnog dela. Stipendija će iznositi 2.500 dolara za šest nedelja naučnog rada uz mogućnost korišćenja fondova Braunove Biblioteke, koja ima najveću kolekciju Lavkraftovih materijala na svetu.