Priče o zmajevima

XII Festival fantastične književnosti u Pazinu

Priče o zmajevimaDvanaesto izdanje tradicionalnog međunarodnog Festivala fantastične književnosti u Pazinu, održaće se u petak i subotu 09. i 10. avgusta 2013. godine. Najstariji festival ove vrste u regionu, i ove godine će biti priređen na dve lokacije. Ovoga puta, pored Pazina, ljubitelje fantastične književnosti ugostiće i istarsko mesto Draguć.

Festival će, 09. avgusta u 20 časova, otvoriti književno veče u pazinskom Kaštelu, tokom koje će biti predstavljena nova izdanja fantastične književnosti objavljena u Hrvatskoj, Slovenije, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Prvi deo programa biće posvećen promociji zbirki sa regionalnih festivala fantastične književnosti. Tako će Ivana Delač govoriti o sferakonskoj zbirci “Tamna, tmasta tvar” (Hrvatska), Dragić Rabrenović će predstaviti zbirku “Nevidbog” Festivala fantastične književnosti Refesticon (Crna Gora), dok će Adnadin Jašarević govoriti o zbirci “Suze za Velosa” Festivala fantastične književnosti Zecon (Bosna i Hercegovina).

Bojan Ekselenski i Andrej Ivanuša predstaviće izdavaštvo u Sloveniji, a Mihaela Marija Perković će govoriti o mogućnostima objavljivanja SF-a u Australiji.

Tokom večeri biće reči i o autorskim delima: zbirci priča “Knjiga beštija” Aleksandra Žiljka i romanima “Orsia” Vladimira Becića, “Djelomična pomrčina” Milene Benini i “Vampiristra” Saše Šebelića. Za kraj je ostavljena promocija antologije priča o slovenskim bogovima “Slavin poj” koju je pripremio Anto Zirdum. Moderator književne večeri je Davor Šišović.

Drugog festivalskog dana, u subotu 10. avgusta, program će s početkom u 12 časova biti održan u Draguću, a činiće ga predstavljanje zbirke Festivala fantastične književnosti “Priče o zmajevima” kao i predstavljanje autora priča zastupljenih u ovoj zbirci.

Učešće su najavili: Paula Borošak, Vesna Kurilić, Sanja Tenjer, Marija Serdar, Gorana Družeta, Mirko Grdinić, Tihomir Jovanović, Ed Barol, Saša Šebelić, Anto Zirdum, Aleksandar Žiljak, Robi Selan, Dražen Horvat, Goran Gluščić, Milena Benini, Adnadin Jašarević, Vladimira Becić, Barbara Pleić Tomić, Mirela Jovičić, Marko Fančović, David Kelečić. Moderator je Davor Šišović.

12. Festival fantastične književnosti organiziraju udruženje “Albus” iz Pazina u saradnji s Muzejem grada Pazina i Opštinom Cerovlje. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Opština Cerovlje i Grad Pazin.