Uskoro “Iznutra” Gorana Segedinca

Goran Segedinac - IZNUTRAIzdavačka kuća Vega Medija iz Novog Sada priključuje se nizu srpskih izdavača koji objavljuju dela iz domena fantastike domaćih autora. Do početka Beogradskog sajma knjiga, ova kuća bi trebalo da objavi zbirku priča “Iznutra” mladog novosadskog autora Gorana Segedinca, s čijom kratkom prozom smo već ranije imali priliku da se upoznamo na našem sajtu i posredstvom zbirke domaće kratke SF/H/F priče “Gradske priče 3 – Fantastika” (2008).

Zbirka “Iznutra” sadrži jedanaest kratkih proznih dela od kojih su ranije štampane dve priče: “Sanjar” (“Gradske priče 3 – Fantastika”, i časopis “Europa” na rumunskom jeziku) i “Ciklus” (fanzin Emitor), dok je pričom “Nedonošče”, Segedinac osvojio prvu nagradu na prošlogodišnjem literarnom konkursu sajta Eniaroyah.

“Iznutra” pretežno čine priče iz domena horor žanra i u manjem obimu naučne fantastike, a listu proznih dela koja će se naći među koricama ove knjige, čine sledeći naslovi:

1. Dug
2. Povratak
3. Ciklus
4. Sanjar
5. Link
6. Major
7. Nedonošče
8. Kolo
9. Iz neba
10. Trougao
11. Iznutra

Da bismo vam još malo približili prozni prvenac Gorana Segedinca, objavljujemo recenziju knjige iz pera novosadskog književnika i žurnaliste Pavela Gatajancua:

“Ovo je knjiga tranzicije u kojoj se priče nižu kao u nekakvom dokumentarnom crno belom serijalu iz našeg neposrednog okruženja. Autor  u pričama prikazuje socijalnu dimenziju urbanog stanovništva posle svih ovih ratova, nedaća i beznađa, tako karakteriše  teme , kao i junake i anti-heroje.

Tu  je grad Beograd sa svojim socijalnim problemima, centar za socijalni rad, povratnici sa ratišta, smrtni slučaj stanara na Grbavici, događaji u Gavranovu, putešestvija sitnih gradskih lopova i ostalog  polusveta, jedna čitava galerija likova  u kojima dominiraju međuljudski (čitaj komšijski odnosi).Tu su ljudi sa zlim sudbinama  čije se životne priće prepliću sa ostalim. Jednom rečju rendgenski snimak naše svakodnevice u kojoj junaci kao da su sišli sa novinskih stubaca  i šetaju i tumaraju  po gradu.

U knjizi su prisutne sasvim kratke priče ali i duže sa većom elaboracijom u kojima se smenjuju razne scene od horora, svesnih i podsvesnih dijaloga gde se nakratko uključuje i sam autor kao drugo ja.

Goran Segedinac se kreće svojim pisanjem između  novinske priče do kratkih literarnih,  ponekad  sa eksperimentalnim sadržajem, gde  autor u formi dnevnika sa određenim tajmingom prikazuje ljude i događaje.”