Dobrodošli u “Manufakturu G”

Adrijan Sarajlija - MANUFAKTURA GU okviru redovne tribine Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” u ponedeljak 18. oktobra u Domu omladine Beograda, s početkom u 19 časova, održaće se promocija zbirke priča “Manufaktura G” Adrijana Sarajlije. Za ovu knjigu već izvesnovreme vlada posebno interesovanje među ljubiteljima fantastične književnosti – ne bez razloga. Sarajlija pripada mlađoj generaciji srpskih pisaca koji su u veoma kratkom vremenskom periodu, objavljujući priče u najznačajnijim zbirkama i antologijama regionalne žanrovske književnosti, najavili uspešno stupanje na literarnu scenu. Knjigu objavljuje beogradska izdavačka kuća Tardis u okviru edicije “Novi horizonti”, a čitaoci će na njenim stranicama moći da čitaju sledeće priče:

 

Viva La Revolucion!
Sve što raste
Abrakadabra
Fenomen
Hronovizija
Manufaktura G
Wasserkrabbe
Western
O anatomiji i drugim trikovima

Knjiga se završava pogovorom književnika Slobodana Škerovića, čiji odlomak prenosimo u nastavku teksta:

“Zbirka priča Adrijana Sarajlije Manufaktura G, koja je sada već iza nas, pročitana u jednom dahu, svedoči pre svega o talentu koji je iznenada bljesnuo, preskačući onu obaveznu fazu „dečjih bolesti“ – ali ovo ne treba nikoga da čudi – naš cenjeni autor je doktor medicine, specijalista pedijatrije!

Svojim pričama, objavljenim u antologijama „Paladinove“ edicije „Fraktali“, Hronovizija[1], i veoma zapaženom Abrakadabrom[2], kao i pričom  Wasserkrabbe[3], brzo je na sebe privukao pažnju i čitalačke publike i izdavača. Ovaj mladi beogradski pisac već  svojim književnim prvencima daje svoj nemali doprinos vazda previrućoj i neumrloj žanrovskoj (koja to više i nije) književnoj produkciji srpskog govornog područja. Adrijan Sarajlija – pisac, ima svoje najsnažnije uporište i polazište u širokom obrazovanju i rasponu interesovanja, sklonosti ka žanru „horora“ kojoj su ga sigurno podstakle studije medicine (jedna od prvih horor/SF knjiga je upravo ona o doktoru Frankenštajnu!) ali i sposobnosti da brzo asimiluje, i to kroz sopstvenu praksu, druge žanrovske tokove – naučnu fantastiku a naročito onaj istinski književni eksperiment, koji je u moderno doba dao najbolje rezultate – spekulativnu fikciju.

Da ne bi bilo zabune, u pričama iz ove zbirke primećuje se kolebanje između poštovanja strogih žanrovskih zahteva i potrebe da se obuhvatnije zahvati u teme koje zanimaju našeg autora. Ovo kolebanje nije znak slabosti, već više kao da ima funkciju hvatanja zaleta ili inicijalne kapisle. Pristup temi i naročito obradi likova, svojom ozbiljnošću i temeljnošču nadilazi površne odrednice žanra i čitalac, kao i kritičar, više bivaju izloženi utisku stila i umetničkog nadahnuća, same veštine pisanja, koji iz priče u priču postaju sve bolji – ekspresivniji i sažetiji, a time i snažniji.”

Naslovnicu zbirke “Manufaktura G” je osmislio i uradio SAI@DKG.