Monolozi crnila - Filip Rogović

MONOLOZI CRNILA – zbirka horor priča Filipa Rogovića u e-formatu

Udruženje Autostoperski vodič kroz fantastiku objavilo je u okviru edicije „Leptirica“ elektronsko izdanje zbirke horor priča Filipa Rogovića, Monolozi crnila.

Priče su smeštene mahom u urbani milje, sa akcentom na sumornoj atmosferi, a likovi se, osim sa prepoznatljivim pošastima savremene svakodnevice, suočavaju i sa pretnjama nedokučive, natprirodne drugosti.

Urednik izdanja, niški pisac Dejan Sklizović, u predgovoru ističe da sve proze okupljene u knjizi povezuje na različite načine tretiran motiv „transcendentalne Crne materije”, koja je „predstavljena kao (do)nosilac usuda svakome koga izabere prema nekom volšebnom algoritmu kojem nemamo pristup.“

„Ukoliko vam je paranormalna strava, sa jakim akcentom na društvenu kritiku i galopirajući nihilizam prirasla srcu, Monolozi crnila je zbirka koja će vam sasvim sigurno ponuditi mnoge odgovore, od kojih vam se neki neće svideti“, piše Sklizović i dodaje: „Autorova svest o društvenim procesima i njihovim posledicama čini neraskidivu vezu sa njegovom inspiracijom, a zlo koje opisuje predstavlja sam izvor organskog jedinstva univerzuma koji je jako blizak realnosti u kojoj živimo, čak njen neraskidiv deo, iako će malo ko to priznati direktno i bez okolišanja.“

Zbirka sadrži devet priča: „Lice u kiši“ (prvobitno objavljena u Književnoj fantastici 7 pod naslovom „Buđ“), „Monolog noći“, „Lutak“, „Demoni u lajv strimingu“, „Niko“, „Mape“, „Crna smola“, „Programeri mraka“ i „Prljavština“.

U planu je i objavljivanje štampanog izdanja.

Reč je o drugoj Rogovićevoj zbirci. Prva, pod naslovon Gnušanje, objavljena je 2015. godine u okviru edicije „Prva knjiga“ Matice srpske.

Filip Rogović je rođen 1987. godine u Beogradu. Završio je novinarski smer na Fakultetu političkih nauka BU. Pisao je za više dnevnih listova, a prikaze knjiga, intervjue i priče objavljivao u časopisima, fanzinima i na sajtovima, kao što su Emitor, Gradina, Popboks, Književna fantastika, Libartes, Suština poetike… Neke od njegovih priča zastupljene su u antologijama društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ i izdavačke kuće Paladin. Na sajtu Art-Anima.com možete pročitati njegovu priču „Ceđenje“.

Filip Rogović - Monolozi crnila
Filip Rogović – Monolozi crnila