Neuromanser

NEUROMANSER Vilijama Gibsona kao TV serija

Kompanija Apple TV+ naručila je televizijsku seriju zasnovanu na romanu Neuromanser Vilijama Gibsona. Serija će imati deset epizoda, a tvorci su Grejem Roland i Dž. D. Dilard.

Priča prati nekadašnjeg hakera pretvorenog u zavisnika povezanog sa softverom Henrija Kejsa dok pokušava da kroz svoj nelegalni posao u japanskom podzemlju, krećući se kroz obilje podataka, dođe do načina da preokrene tok supstance koja ga ometa da pređe u sajber-svet.

„Izuzetno smo uzbuđeni što će ovaj čuveni roman doći na Apple TV+. Otkako smo postali prijatelji pre skoro 10 godina, tražili smo nešto oko čega bismo se udružili, pa je ovo neka vrsta ostvarenja sna“, istakli su Roland i Dilard.

Neuromanser je inspirisao mnoga dela naučne fantastike i zato jedva čekamo da uvučemo televizijsku publiku u Gibsonov pravi sajberpank svet“, dodali su.

Debitantski roman Vilijama Gibsona, Neuromanser iz 1984. godine, jedno je od prvih i najcenjenijih dela sajberpanka. Roman je ovenčan brojnim priznanjima uključujući nagrade Nebula, Hugo i Filip K. Dik. Gibson je napisao još dva nastavka Grof nula (1986) i Monalizin natpogon (1988) kojima je učvrstio svoju reputaciju jednog od najvažnijih pisaca naučne fantastike s kraja 20. veka i „proroka“ sajberpank podžanra.

Do sada je bilo nekoliko pokušaja da se Neuromanser ekranizuje, ali oni nisu uspeli. Umesto toga, roman je poslužio kao inspiracija za brojne druge naučnofantastične filmove.

Od Gibsonovih dela, nedavno smo videli TV adaptaciju romana Periferal, a svakako vredi spomenuti i adaptaciju njegove kratke priče iz 1981. godine, Džoni Mnemonik, prema kojoj je 1995. godine snimljen istoimeni film sa Kijanuom Rivsom u glavnoj ulozi.

Neuromanser - Vilijam Gibson
NEUROMANSER – Vilijam Gibson