Vilijem Gibson - Periferal

”Periferal” Gibsonov povratak kiberpank korenima

Naučnofantastični triler „Periferal“ Vilijema Gibsona nedavno je objavljen na srpskom jeziku u izdanju beogradske izdavačke kuće Miba Books. Prvi Gibsonov roman nakon 2010. godine donosi priču o budućnosti surovijoj, mračnijoj i potencijalno mnogo opasnijoj od stvarnosti u kojoj živimo.

Glavni protagonisti, Barton i njegova sestra Flin, žive u zemlji gde nema posla, ali Barton dobija novac od Veteranske administracije za povrede zadobijene u ratu. Jedne večeri, Barton obavlja posao beta testiranja nove video-igre. Njegov posao jeste da obezbeđuje krug oko solitera, ne dajući stvarima nalik na bube da priđu. Posao deluje jednostavno i Barton nudi svojoj sestri dosta novca da ga ona zameni. Međutim, Flin u ovom poslu vidi nešto drugo od očekivanog. Nešto što može biti igra, ali i ubistvo.

Radnja romana događa se u dve vremenske linije – bližoj i daljoj budućnosti, između kojih je čovečanstvo zadesio apokaliptički događaj poznat pod nazivom Džekpot, koji je s lica zemlje zbrisao najveći deo ljudske populacije. Prva vremenska linija, nama hronološi bliža, prikazuje sumorni svet koji neumoljivo klizi ka Džekpotu, dok druga prikazuje tehnološki preporođeni svet nakon katastrofe u kome naziremo prisustvo kiberprostora.

Vilijem Gibson, jedan od najznačajnijih američkih pisaca naučne fantastike i autor kultnog romana „Neuromanser“, novim romanom čini svojevrstan povratak temama po kojima je najpoznatiji – simbiozi čoveka i tehnologije i opasnostima od njene zloupotrebe.

„Gibson i u ’Periferalu’ opisuje svet preoblikovan tehnološkim napretkom i integracijom tehnologije u telo i svest čoveka“, navodi dr Mladen Jakovljević u svom osvrtu na delo objavljenom u Književnoj fantastici 2016. „’Periferal’ nije samo (Gibsonov) puki povratak kiberpankovskim naučnofantastičnim korenima – on je preoblikovanje stvarnosti prožimanjem teksta iz prošlosti s tehnologijom i okolnostima u sadašnjosti kojima gradi moguću budućnost“, ističe Jakovljević.

Prevod romana uradila je Ivana Maksimović. Knjiga sadrži 557 strana i može se naći u knjižarama po ceni od oko 1.100 dinara.

 

„Periferal“ možete naručiti
preko sajta Korisna knjiga
 po ceni od 1.114 dinara.