Uroš Petrović - Deca Bestragije

Uskoro novi roman Uroša Petrovića “Deca Bestragije”

Deca Bestragije - Uroš PetrovićTokom nedavnog gostovanja u OŠ “Simeon Aranicki” u Staroj Pazovi, Uroš Petrović, pisac fantastike i knjiga za decu, najavio je svoj novi roman “Deca Bestragije”.

Knjigu će objaviti izdavačka kuća “Laguna”, 27. aprila, uoči pravoslavnog Uskrsa, što, prema rečima autora, ne mora da bude slučajnost. Knjiga je pisana dve godine, a donosi priču o nastanku i sudbini veoma posebne dece, začete na tlu Balkana pre više vekova.

Roman “Deca Bestragije” počinje sledećim rečenicama: “U ta vremena Balkan beše smutna vetrometina. Granice bejahu divlje, krhke i porozne, te su se raznolika ljudska i neljudska stvorenja smucala skrovitim stazama živopisnog poluostrva, sejući unaokolo zametke svakojakih prokletstava i čuda…”

U pogovoru za ovu knjigu Ljiljana Pešikan Ljuštanović, između ostalog, kaže: “Polazeći od zagonetne skraćenice na početku romana i krećući se ka njenom razrešenju na samom kraju, Petrović gradi svoj besprekorno komponovani roman kao duhovitu, na momente strašnu i potresnu priču o sudbini svojih junaka i njihovom sazrevanju i samospoznaji. Originalan, živ, maštovit, njegov roman čuva neugaslu čaroliju pustolovine i nosi temeljnu poruku da život jeste avantura u koju treba ulaziti otvorenih očiju, misli i srca i težeći skladu s drugim ljudima i prirodom.”

Uroš Petrović je 2003. godine napisao prvi roman epske fantastike na srpskom jeziku “Aven i jazopas u Zemlji Vauka”. Nakon zbirke horor pripovedaka za odrasle “Priče s one strane” objavio je pet knjiga popularnog serijala “Zagonetne priče”. Njegov roman “Peti leptir” iz 2007. godine, u naučnim krugovima ocenjena je kao prvi horor roman za decu kod nas. “Misterije Ginkove ulice” i nastavak “Mračne misterije Ginkove ulice” donose netipičnu književnu formu koja kombinuje zagonetne priče i grafičke novele. Za svoja dela Petrović je nagrađen brojnim domaćim i stranim priznanjima, a dobitnik je i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi, kao i nagrade Zmajevih dečjih igara za doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu.