Bredberijeva dela uskoro u elektronskom obliku

Rej BredberiSkoro godinu dana nakon smrti čuvenog SF pisca Reja Bredberija, njegova dela će krenuti ka “digitalnom nebu” – javlja PISB

Sam Bredberi je bio čuven po izreci: “Ja ne pokušavam da opišem budućnost, pokušavam da je sprečim”, ali i po tome da je odbijao ideju da se njegove knjige nađu u elektronskom formatu. Kada su mu iz Yahoo-a to i ponudili on im je poručio: “Do đavola sa vama i do đavola sa internetom”.

Bredberi je bio jedan od onih koji su bili veliki zagovornici i branitelji biblioteka, ali se ipak složio da se njegov čuveni “Farenhajt 451” objavi u digitalnom obliku kako bi se obezbedilo njegovo izdavanje u tvrdim koricama. Ali, prošlost je – prošlost, i sada će većina njegovih dela da se nađe na “Kindlu”, “Ajpedu” i drugim uređajima.

Naravno, odobrenje nije došlo od Bredberija, već od njegovih naslednika. Jedna od njegove četiri kećerke – Aleksandra, kaže: “Čitava porodica je uzbuđena što će tatina dela konačno biti dostupna svim čitaocima – kako onim tradicionalnim tako i novoj generaciji digitalnih čitalaca”.

Tako će se već tokom aprila pojaviti veliki broj njegovih dela – 16. aprila stižu “Bredberi govori”, “Smrt je usamljenički posao”, “Groblje za ludake”, “Sad i zauvek”, “Jedna za put”, “Zelene senke”, “Beli kit”, 23. aprila: “Maslačkovo vino”, “Nešto zlo nam se privlači”, “Oduvek će imati Pariz”, 30. april: “Tetovirani čovek”, “Brže od oka”, “Voziti na slepo”, “Oktobarska zemlja”, “Mačje pidžame”, “Lek za melanholiju i druge priče”.