Ursula K. Legvin

Ursula K. Legvin gostovala na Berkli univerzitetu

Ursula K. LegvinUrsula K. Legvin (83) je u utorak gostovala na Berkli univerzitetu u Kaliforniji, gde je u Taunsend centru za humanističke nauke govorila o književnosti i svom delu.

“Knjige su smrtne – one umiru”, rekla je Legvin govoreći pred stotinama okupljenih studenata. “Knjiga je čin. Zauzima mesto u vremenu – ne samo prostoru. Ona ne predstavlja informaciju, već odnos”, rekla je Legvin odgovarajući na pitanje Majkla Lusija, profesora komparativne književnosti i francuskog jezika, o njenom odnosu prema likovima u pričama i njenom pogledu na životno delo.

Legvinova je rođena i odrasla u Berkliju, gde je sa 11 godina napisala svoju prvu naučnofantastičnu priču. Otkrila je da je tu priču ponudila jednom časopisu i prvi put dobila odbijenicu, što je Alan Tansman, direktor Taunsend centra, u šali uporedio sa svojevremenim odbijanjem diskografskih kuća da potpišu ugovor sa “Bitlsima”.

Tokom književne karijere, koja traje preko pedeset godina, Legvinova je uvek žestoko branila značaj imaginacije. “Postoji tendencija u Americi da se omalovažava fantazija i puno korišćenje mašte”, rekla je Legvin. “Ljudi kažu ‘Ne čitam fantastiku. Čitam izveštaje sa berze.’ Uvek morate braniti maštu od idiota.”

Otac Ursule K. Legvin, Alfred Kreber, po kome jedan kompleks Berkli univerziteta nosi ime, osnovao je 1901. godine na ovom univerzitetu odsek za antropologiju. Legvin je istakla da je njen otac imao neverovatan uticaj na nju i da su oboje bili zainteresovani za etnografiju i proučavanje ponašanja u društvenom kontekstu.

Stvaralaštvo Ursule K. Legvin poznato je po proučavanju rodnih uloga. U “Levoj ruci tame”, likovi su rodno neutralna bića koja mogu da se po potrebi preobrate u muškarca ili ženu. Ovim romanom osvojila je “Hugo” i “Nebula” nagradu, najznačajnije u sferi fantastičke književnosti. Obe nagrade osvojila je još po četiri puta u bogatoj karijeri.