Uroš Petrović

Urošu Petroviću uručena nagrada “Rade Obrenović”

Uroš PetrovićNa 180. rođendan čika Jove Zmaja, piscu Urošu Petroviću uručena je nagrada Zmajevih dečjih igara “Rade Obrenović” za najbolji roman za decu i mlade u 2013. godini – javlja RTS. Petroviću je priznanje pripalo za knjigu “Deca Bestragije” u izdanju “Lagune”.

Čitaonica Gradske biblioteke u Novom Sadu bila je pretesna da primi sve ljubitelje literature Uroša Petrovića.

Od kada se pojavio, njegov roman “Deca Bestragije” svojevrstan spoj epske fantastike, pustolovine i mistike, sa sakrivenim zagonetkama ali i brojnim poukama i porukama, izaziva veliku pažnju i dece i odraslih.

Po oceni žirija Zmajevih dečjih igara, roman je izuzetan zbog kompozicije, netipične za romane za decu, dinamičnog načina pripovedanja, izvanrednog stila i intrigantne tematike.

“Malo preberem po sećanju šta je na mene ostavilo najjači utisak od priča koje sam čuo ili koje sam doživeo, onda sednem da to prenesem na papir bez ikakve ideje kako će to ispasti”, rekao je Uroš Petrović.

Autor romana kaže da nikada ne zna šta će se desiti na sledećoj stranici pa ponekad iznenadi i samog sebe, što je dobar je plan za pisanje.

Na rođendan Čika Jove Zmaja uručene su i nagrade festivala monodrame za decu. Priznanje “Sigridrug” dobile su književnica Vesna Aleksić i dramska umetnica Maja Nikolić za monodramu “Moj prvi bicikl”.