A.G. Tejlor

A.G. Tejlor

prevod: Tanja Lebović – Zečević

RAZGOVOR SA AUTOROM SERIJALA ”METEORI”

Intervju s piscem naučno-fantastičnog serijala “Meteori” A.G. Tejlorom, objavljen je na blogu “BookZone”, krajem 2009. godine. Serijal je tada bio u začetku i činile su ga knjige “Virus” i “Oluja meteora”. U međuvremenu, objavljen je i treći deo “Neprijateljska invazija”, a sve tri knjige naći će se pred čitaocima u Srbiji zahvaljujući izdavačkoj kući “ProPolis Books“.

“BookZone”: Kako ste došli na ideju da napišete roman “Virus”?

A.G. Tejlor: Preselio sam se iz Engleske u Australiju pre nekoliko godina. Kada sam prvi put preleteo tu zemlju doživljaj je bio neverovatan: nemate pojma koliko je velika dok je ne vidite iz tog ugla. To je zemlja u koju možete da smestite najveći deo Evrope. Počeo sam da razmišljam kako bi bilo interesantno napisati priču o virusu čije je izbijanje smešteno usred te praznine. Međutim, kada sam počeo da pišem, nadošla mi je ideja o virusu koji glavnim junacima daje supermoći i priča je poprimila drugačiji tok.

BZ: “Virus” je prva knjiga iz vašeg serijala “Meteori”. Da li znate koliko će serijal brojati knjiga i da li ste već isplanirali priče za njih?

AGT: Već sam napisao nastavak, “Oluja meteora”, i imam nekoliko jasnih ideja za treću knjigu. Iako su prve tri knjige svojevrsna trilogija, nisam unapred isplanirao broj nastavaka. Sve dok su ljudi zainteresovani da čitaju nove delove, pisaću ih, jer volim te likove!

BZ: Šta je bilo od presudnog uticaja na vaše pisanje?

AGT: Postoji velika tradicija priča o mladim ljudima koji razvijaju supermoći i pitanjima sa kojima se suočavaju – mislim na “Marvelove” stripove, kao što su “Iks-Men”, “Spajdermen”, ali i na nedavne televizijske serije poput “Heroja” ili “Smolvila”. Drago mi je što su “Meteori” deo te tradicije i nadam se da nude neke nove zaokrete u tom žanru. Takođe, volim kompjuterske igrice i oduševljen sam kako su postale sofisticirane u smislu zapleta i karaktera u poslednjih nekoliko godina. Smatram da je način na koji ove igrice mešaju brzinu akcije sa zapletom i likovima vrlo efektan i nastojaću da to primenim u svom pisanju.

BZ: Kako je teklo istraživanje za vašu knjigu? Da li ste otkrili neku interesantnu činjenicu koju biste voleli da podelite sa nama?

AGT: Istraživanje za “Virus” bilo je vrlo zabavno. Podrazumevalo je upoznavanje Australije i posete nekim lokacijama koje se kasnije pojavljuju u knjizi. Dvanaest apostola, koji se pojavljuju na kraju priče, bilo je jedno od prvih mesta koje sam posetio. Apostoli su krečnjački dimnjaci koji stoje na obali Viktorije. To je mesto sa posebnom atmosferom, evo jedne moje fotografije snimljene u šest sati ujutru:


Još jedno prelepo mesto koje sam posetio je pustinja Pinakls u zapadnoj Australiji. Nalazi se na otprilike tri sata putovanja od najbližeg grada i ispunjena je stotinama čudesno oblikovanih stena koje štrči iz peska. Dobio sam puno ideja za delove knjige o pustinji i, ponavljam, oseća se ogromna praznina na tim mestima. Evo još jedne slike (bilo je vrlo toplo tog dana):


“Istraživanje” za moju knjigu bilo je vrlo zabavno!

BZ: Da li imate omiljenog pisca? Šta vas privlači u njihovom radu?

AGT: Bio sam veliki fan Filipa K. Dika od tinejdžerskog doba. Pisao je neverovatno slikovite naučno-fantastične priče i izvršio je veliki uticaj na holivudske filmove, kao što su “Matriks” i “Terminator”. Ono što mi se najviše dopada kod njegovih knjiga jeste činjenica da nikad ne znate šta će se sledeće dogoditi. Kratke priče ovog pisca su takođe sjajne i verovatno su najbolji način da upoznate njegov stil.

BZ: Da li postoje neke knjige ili autori koje želite da preporučite?

AGT: Ako volite knjige ili filmove o superherojima, treba da probate i neke grafičke novele. Ja sam odrastao čitajući “2000 AD” Alana Mura. Kompilacija “Alan Moore’s DC Universe” je odlična za upoznavanje njegovih ranih radova, tu je i sjajna priča “Supermen/Čudovište iz močvare”. Strip albumi Frenka Milera “Prva godina” (Year One) i “Povratak mračnog viteza” su mi takođe omiljeni.

BZ: Da li možete da preporučite jednu knjigu koju svaki dečak mora da pročita u nekom momentu svog odrastanja?

AGT: Kada sam imao trinaest godina, pročitao sam “Gospodara muva” Vilijama Goldinga, knjigu koja je na mene ostavilo jak utisak. Radi se o grupi dečaka nasukanih na pusto ostrvo. Bez odraslih oko sebe, slobodni su da postavljaju sopstvena pravila, ali na kraju se vraćaju u prilično divlje stanje. Ovo je zastrašujuća knjiga, ali odlično napisana i ima mnogo toga da kaže. Tera vas da se zapitate kako biste vi postupili da ste bili na mestu jednog od dečaka na tom ostrvu.

BZ: Roman “Virus” je od strane kritičara opisan kao vrlo filmično ostvarenje. Da li ste filmofil i koji su filmovi, ako uopšte jesu, uticali na vaš rad?

AGT: Ja sam filmski fanatik i posebno volim akcione i naučno-fantastične filmove. “Otimači izgubljenog kovčega” je bio jedan od mojih omiljenih filmova kad sam bio dete. Voleo sam ga zato što akcija nije popuštala od početka do kraja – imao sam običaj da ga gledam iznova i iznova! U poslednjih deset godina superherojski filmovi kao što su “Ajronmen”, “Mračni vitez” ili “Iks-Men 2” zaista su podigli standard u adaptaciji stripova i učinili veliki uticaj na “Virus”.

BZ: Pukovnik Mos i major Brajt su prilično gadni zlikovci. Koga biste voleli da vidite u glavnim ulogama, ukoliko “Virus” doživi filmsku adaptaciju?

AGT: Dok sam pisao knjigu, zamišljao sam nekog starijeg glumca, kao što je Ed Haris ili Džef Bridžis (koji je bio negativac u “Ajronmenu”) kako igraju pukovnika Mosa. Morao bi da bude neko ko izgleda kao da je navikao da izdaje naređenja i da se ona izvršavaju. Major Brajt je mlađi i još zlobniji, pa bi bilo zanimljivo videti glumca kao što je Kristijan Bejl (Betmen) kako pravi pauzu u ulozi heroja da bi igrao ovog negativca.

BZ: Da li možete da nam date neki nagoveštaj šta možemo da očekujemo u vašoj sledećoj knjizi iz serijala, “Oluji meteora”?

AGT: Druga knjiga je o Sari, Robertu i njihovim prijateljima koji se upoznaju sa svojim posebnim moćima i koriste ih u borbi protiv pretnje koja se nadvila nad celom planetom. Veći deo “Oluje meteora” smešten je u nenaseljenom i negostoljubivom delu Rusije i uvodi neke nove neprijatelje sa kojima tim treba da se suoči – a tu je i jedan od loših momaka iz prve knjige koji se vraća da stvori još nevolja!

BZ: Postoji li još nešto što želite da kažete čitaocima svojih dela?

AGT: Nadam se da uživate čitajući knjigu “Virus” onoliko koliko sam ja uživao pišući je! Možete da posetite moj vebsajt www.agtaylor.net i da budete u toku sa novinama iz serijala “Meteori”.

Serijal