Uništenje - Endru Pajper

Horor triler ”Uništenje” kanadskog pisca Endrua Pajpera

Izdavačka kuća Evro Book objavila je roman „Uništenje“ Endrua Pajpera, kojim se ovaj nagrađivani kanadski pisac trilera i natprirodne strave po prvi put predstavlja domaćem čitalaštvu.

Radnja romana govori o susretu psihijatrijskog veštaka Lili Dominik sa psihotičnim kriminalcem koji tvrdi da ima više od dvesta godina i da je lično bio inspiracija za najmračnije junake gotske književnosti.

Da bi otkrila istinu o svom pacijentu i samoj sebi, doktorka Dominik se otiskuje na putovanje koje će dovesti u pitanje njenu karijeru, duševno zdravlje, a na kraju i sam život.

Zanimljivo je da je srpski prevod knjige objavljen samo nekoliko dana nakon premijernog izdanja na engleskom jeziku. Prevod je uradio Vladimir D. Janković.

„Uništenje“ je deveti Pajperov roman. Dva najpoznatija dela ovog pisca su romani „The Demonologist“ (nominovan za nagradu „Širli Džekson“) i „The Damned“. Za oba romana prodata su filmska prava.

Endru Pajper je rođen 1968. u Stratfordu u Ontariju. Diplomirao je i magistrirao englesku književnost na Univerzitetu Makgil, a završio je i pravo na Univerzitetu u Torontu. Iako je 1996. položio pravosudni ispit, nikad se nije bavio advokaturom.

Njegov prvi roman, „Lost Girls“, bio je bestseler Njujork tajmsa i dobio nagradu „Artur Elis“ za najbolji debitantski roman 2000. godine. Knjige Endrua Pajpera prevedene su na više od petnaest jezika. Godine 2016. dobio je nagradu „Grant Alen“ za doprinos kanadskom kriminalističkom romanu. Pajper predaje kreativno pisanje na Univerzitetu u Torontu.

Endru Pajper
Endru Pajper