Slike iz života zmajeva - Beata Krupska

Klasik poljske dečije književnosti ”Slike iz života zmajeva”

Izdavačka kuća Propolis Books objavila je knjigu za decu „Slike iz života zmajeva“ poljske književnice Beate Krupske. Ova humoristična i savremena bajka prvi put je čitaocima predstavljena 1987. godine i od tada već tri decenije ima status klasika poljske dečije književnosti.

Ispisana u petnaest scena-avantura, knjiga donosi pripovesti o različitim zmajevima, ali i ne samo o njima. Čitaoci će upoznati Antonija, Vinsenta, Milisava i još ponekog zmaja, kao i Ćelavog Psa, Ljubičastog Mačka, Žabu i Makrauhenju.

Maštovita, duhovita, vesela knjiga govori o zmajevima koji ničim ne podsećaju na strašne aždaje iz bajki, već pre na aždaju koja recituje pesmu o ,,slatkoj maloj izvrnutoj torti”. Zmajevi Beate Krupske su uvek spremni na igru i akciju, znaju da sve umeju i mogu, baš kao deca. I, kao i sva deca, ponekad su i grubi, ljuti, inadžije, ali su radoznali i razigrani. Liče na neke ljude koje znamo, ali i na nas same, bez obzira na to koliko godina imamo.

Svako od bića u knjizi, bilo zmaj ili ne, ima svoje talente i skrivene strahove, a to su ogledala kroz koja bi svako od nas mogao da pogleda na samog sebe.

Beata Krupska je savremena poljska autorka za decu i odrasle, scenaristkinja i autorka dijaloga za animirane serije („Putovanja u bajke“, „Slike iz života zmajeva“). Objavila je knjige „Vozeći se tramvajem na Tržnicu robova“, „Bajke“, „Priča o Agati“ i „Euzebijušove avanture“.