Robert Silverberg - Umiranje iznutra

UMIRANJE IZNUTRA remek-delo Roberta Silverberga

Čarobna knjiga je u izboru klasičnih naslova naučne fantastike za ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu pripremila i ostvarenje koje bi se moglo svrstati u red vrhunskih dela naučnofantastične književnosti sa tematikom telepatije – Umiranje iznutra Roberta Silverberga.

Roman prati nestajanje telepatskih sposobnosti glavnog junaka i njegove pokušaje da se prilagodi novonastaloj situaciji. Kako je primetio pisac Džonatan Litem, Silverbergov roman je umetnički vrhunac, a ujedno i intimna alegorija o umetničkim nedaćama.

Dejvid Selig je rođen s neverovatnim darom – sa sposobnošću da zaviri duboko u ljudsko srce, da očita najmračnije istine skrivene u tajnim džepovima duše. On godinama svoj talenat rabi sasvim bezobzirno i slobodno, sve dok, jednog dana, njegova moć ne počne da se gasi…

Roman Umiranje iznutra nudi živopisan i duboko uznemirujući portret čoveka koji je protraćio izuzetan dar, natčoveka koji je morao da nauči šta znači biti običan čovek. Služeći se preciznim stilom, snažnom karakterizacijom i dubokom psihološkom razradom likova, velikom moći mašte i jedinstvenim narativnim uglovima svojstvenim spekulativnoj prozi najvišeg reda, Silverberg uverljivo pokazuje kako bi izgledalo kad bismo bili kadri da čitamo tuđe umove – i koju bismo cenu mogli platiti za to.

Prevod je uradio Oto Oltvanji.

Robert Silverberg je jedan od najcenjenijih pisaca naučne fantastike. Autor je savremenih klasika Umiranje iznutra, Knjiga lobanja, Noćna krila, Downward to Earth, Lord Valentine’s Castle i drugih romana, a napisao je i mnogo priča. Višestruki je dobitnik nagrada „Nebula“ i „Hugo“, a 2004. godine je dobio titulu velikog majstora Američkog udruženja pisaca naučne i epske fantastike.

Robert Silverberg
Robert Silverberg