Srebrni car

Pozorišna predstava prema dramskom tekstu SREBRNI CAR

Podelite sadržaj:

U koprodukciji kučevačkog Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ i Puls teatra iz Lazarevca uskoro će biti urađena pozorišna predstava za decu Srebrni car prema istoimenom dramskom tekstu-bajci Sanje Savić Milosavljević, dramaturškinje, prozne i dramske spisateljice, autorke nekoliko igranih i jednog animiranog filma.

Predstava Srebrni car biće prva profesionalno producirana pozorišna predstava od osnivanja kučevačkog Centra za kulturu „Veljko Dugošević“. U pitanju je komad inspirisan predanjem o srebrnom caru, koji baštini i promoviše nematerijalnu kulturnu baštinu Zvižda i Homolja.

Dramski tekst Sanje Savić Milosavljević je 2017. godine napisan povodom 50. smotre narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“.

Javno čitanje biće upriličeno 8. novembra u Lazarevcu, na 12. Malom Joakimu, Festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade, čime će zapravo započeti rad na predstavi.

Projekat je, finansijskim sredstvima, podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, a premijera predstave će biti održana u Kučevu.

Inače, autorka će 21. oktobra od 18 sati, potpisivati svoja dva romana Neoštrine i Tuđa kost na štandu izdavačke kuće Arete, u okviru 64. Sajma knjiga u Beogradu.

Sanja Savić je rođena u Sarajevu 1988. godine. Diplomirala je i završila master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde je trenutno doktorandkinja. Objavila je zbirke pripovedaka Кad žirafa progovori (2010) i Vrijeme vašara (2013), roman Neoštrine (2016), dramu Srebrni car (2017) i zbirku drama Ptice i druge drame (2019). Scenaristkinja je i rediteljka dva kratka animirano-igrana filma, te dugometražnog igranog filma Naši očevi, majke i njihova djeca (2017). U Ustanovi kulture Vuk Stefanović Кaradžić, izvedena je drama Кod šejtana ili Jedna dobra žena (2018).

Sanja Savić Milosavljević - Srebrni car
Sanja Savić Milosavljević – Srebrni car