Sloboda narodu - Teri Pračet

SLOBODA NARODU! – 34. roman Terija Pračeta o Disksvetu

U izdanju Lagune, objavljen je roman Sloboda narodu! Terija Pračeta, 34. deo serijala komične fantastike o Disksvetu. Ova knjiga je prva u nizu romana o Disksvetu u kojima je glavna junakinja mlada veštica Tifani Bolan. I to je prva knjiga iz popularnog Pračetovog serijala pisana striktno za najmlađu čitalačku publiku.

Tifani Bolan živi na farmi. Odlična je u proizvodnji sira i veoma je tvrdoglava. Njena velika želja je da postane veštica. Kada užasna opasnost zapreti sa druge strane stvarnosti, naoružana tiganjem i zdravim razumom, mlada buduća veštica Tifani Bolan moraće da odbrani dom od čudovišta iz Vilinske zemlje. Na sreću, ima vrlo neobične pomagače – Nak Makfiglove, klan žestokih petnaest centimetara visokih, plavokožih ovcokradica naoružanih mačevima. Zajedno oni moraju da se bore protiv bezglavih konjanika, opakih jezopasa, strašnih otelotvorenih snova i, na kraju, protiv same Vilinske kraljice.

Pračetova veština da stvori neobičnu i kreativnu avanturu, prožetu slojevima simbolike, mitova i kulturoloških detalja, i umotanu u plašt iskričave duhovitosti, prava je nagrada za mlade pažljive čitaoce raspoložene za intelektualnu igru.

Ćerka Terija Pračeta, nagrađivana scenaristkinja Rijana Pračet, 2016. godine najavila je snimanje filma prema romanu Sloboda narodu! u saradnji sa studiom Jim Henson Company.

Prevod knjige uradila je Nevena Andrić.

Teri Pračet (1948–2015) britanski je pisac, najpoznatiji po serijalu o Disksvetu. Dobitnik je Britanske nagrade za naučnu fantastiku, nagrade Lokus, nagrade Karnegi za dečju književnost, nagrade Prometej, Svetske nagrade za fantastiku za životno delo i mnogih drugih; dodeljeno mu je 9 počasnih doktorata, a proglašen je i za viteza Britanskog carstva za „službu na polju književnosti“.

Sloboda narodu - Teri Pračet
Sloboda narodu! – Teri Pračet