ŠTA JE SETI? – nova knjiga astrobiologa dr Milana M. Ćirkovića

Šta je SETI? nova knjiga popularizatora nauke i internacionalno uvaženog astrobiologa i astrofizičara, prof. dr Milana Ćirkovića, nedavno je objavljena u izdanju Heliksa.

Centralna tema Ćirkovićeve knjige je svestrano i kritičko promišljanje potrage za vanzemaljskom inteligencijom, kao i nastojanje autora da čitaoca sveobuhvatno, ali što jasnije i sažetije, obavesti o povezanim temama sudbine inteligencije na Zemlji i ljudskog poboljšanja kao ultimativnog koraka ka izgradnji postbiološke civilizacije. Jezik kojim je pisana ova knjiga jasan je i naučnički precizan, ali istovremeno pristupačan i lako razumljiv čak i sasvim neupućenom čitaocu.

Iako Milan Ćirković skromno insistira na edukativnoj i popularizatorskoj nameri svog teksta, ono što je proizašlo ispod njegovog duhovnog pera doseže mnogo dalje i u stvari priča fascinantnu priču o večnoj težnji čoveka da spozna svet koji ga okružuje i negde u imaginarnom prostoru između Prvog kontakta i Velike tišine odredi svoje mesto i budućnost u njemu.

Svoju nameru Ćirković u dobroj meri ostvaruje pozivajući se na velikane književne i filmske naučne fantastike poput Herberta Džordža Velsa, Hauarda Lavkrafta, Artura Klarka, Kliforda Simaka, Stanislava Lema, Arkadija i Borisa Strugackog, Ijana M. Benksa, Alistera Rejnoldsa, Andreja Tarkovskog i Ridlija Skota, čija dela su predstavljala najznačajniju intelektualnu inspiraciju kada je ova tema u pitanju.  

Šta je SETI? predstavlja svojevrsni omaž knjizi SETI: traganje za vanzemaljskim razumom iz 1979. godine, koju je kao prevodilac i priređivač pre tačno četrdeset godina potpisao Zoran Živković.

Milan M. Ćirković (1971) je diplomirao teorijsku fiziku na Fizičkom fakultetu Beogradskog univerziteta 1994. Odbranio je doktorat iz astrofizike na Državnom univerzitetu Njujorka u Stoni Bruku (SAD) 2000. godine, gde je prethodno magistrirao iz geonauka 1995. godine. Od 1997. angažovan je na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, a u zvanje naučnog savetnika izabran je 2008. godine. U periodu 2003-2013. bio je vanredni profesor Departmana za fiziku Univerziteta u Novom Sadu. Istraživački je saradnik Instituta za budućnost čovečanstva pri Filozofskom fakultetu Oksfordskog univerziteta.

Milan Ćirković - Šta je SETI?
Milan Ćirković – Šta je SETI? – Nastanku ove knjige doprinelo je poražavajuće saznanje da se o problemu potrage za vanzemaljskim razumom, tzv. SETI-ju, u našoj sredini veoma malo ili ništa ne zna.