Papir brzo gori - Nikola Petrović

PAPIR BRZO GORI – zbirka priča Nikole Petrovića

Podelite sadržaj:

Papir brzo gori, zbirka kratkih priča nagrađivanog pisca Nikole Petrovića, objavljena je u izdanju Trećeg Trga, kao najbolja knjiga proze pristigla na nagradni konkurs u organizaciji Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg Trga.

Iako je reč o tek prvoj Petrovićevoj knjizi, ovaj autor već preko deset godina stvara zapažena dela fantastike, i predstavlja autorski glas vredan pune pažnje. Prozu i kritčke tekstove objavljuje u periodici, zbornicima i na književnim portalima, a čitaoci Književne fantastike, već su mogli da se uvere u izraziti kvalitet pisanja ovog autora, zahvaljujući priči „Nosorog“.

Ista priča nalazi se i u ovoj zbirci, uz još sedamnaest odabranih kratkih proznih ostvarenja pisanih, mahom, u periodu od 2014. do 2019. godine, uz nekoliko radova nastalih tokom 2009. godine.

Srđan Gagić, izvršni urednik Trećeg Trga, o pisanju Nikole Petrovića kaže: „Iako se Petrovićeve kratke priče tematski najčešće kreću u sferi bračnog i porodičnog života, govoreći o izazovima ljubavi i seksualnosti, nežnosti i nasilju i njihovoj neraskidivoj vezi, ovakav opis lako može da vas zavara i navede na pogrešan trag. Eksperimentišući u različitim podžanrovima fantastike i kriminalističke priče, ne zaboravljajući istovremeno na lekovitost humora i intrigantnost apsurda, autor u svakodnevicu uvodi duhove, vanzemaljce, uklete kuće i oživele slike, a svog čitaoca sprovodi kroz groteskni svet pomerenih odnosa stvarnosti i mašte, iza kojeg iščitavamo aktuelne probleme savremenog čoveka. Bilo da ste ljubitelj Kereta, Kafke ili Kišona, uživaćete u iščašenom svetu Petrovićevih junaka.“

Zastupljene priče u zbirci Papir brzo gori:
Duhovi – Nosorog – Jezik – Astronauti više nisu u modi – Orgije kod mame i tate – Svoj na svome – Moj Marsovac – Skromna ponuda ukletih kuća – Beba – Mučnina – Otisak stopala – Papir brzo gori – Savršena noć za plivanje – Ubice – Sestre – Paukovi apokalipse – Četiri priče o Vinksu (Fioke, Topot malih kopita, Šetnja, Borbe) – O duhovima i ljudima.

Simbolično predstavljanje, zbirka će doživeti na Sajmu knjiga (Plato beogradskog sajma), u subotu 26. oktobra od 18:00-18:50 časova kada će biti promovisane sve knjige objavljene zahvaljujući pomenutom konkursu Beogradskog festivala poezije i knjige i Trećeg Trga.

Nikola Petrović - Papir brzo gori
Nikola Petrović – Papir brzo gori